Henrik tröttnade på lägenheten – flyttat in med sonen i gigantisk husvagn: ”Allt som man kan förvänta sig av ett hem”

Henrik Smeid från Jönköping får många blickar på sig när han kommer körande med sitt ekipage på vägarna – han äger nämligen Sveriges och faktiskt även Europas största husvagn.

Men till skillnad från de flesta andra husvagnsägare så semestrar han inte med den. I husvagnen bor han istället på heltid tillsammans med sin son.

Gör man detta på rätt sätt så blir det väldigt kul alltså, säger Henrik Smeid till Newsner.

Det råder inget tvivel om att Henrik Smeid drar till sig en del uppmärksamhet ute på vägarna. När han kommer körandes så har han en imponerande husvagn kopplad bakpå.

Henrik är nämligen ägare till en Polar Glacier – vilket är den största husvagnen i åtminstone Europa. Enligt Henriks källor så är det dessutom den enda tillverkade någonsin.

Henrik Smeid och hans Polar Glacier
Henrik Smeids Polar Glacier som han döpt till ”Black Beast”. Foto: Privat

– Det är definitivt Europas största husvagn. Det är ingen annan som lyckats bygga så långt som 14 meter som väger tillräckligt lite för att man ska få dra den på en vanlig dragkrok, säger Henrik Smeid till Newsner.

Men att åka på campingsemester är inget som Henrik använder husvagnen till.

– Det är det som skiljer oss mot andra husvagnsägare. 99 procent av alla som äger en husvagn eller husbil har ju det här fordonet för att åka iväg på semester. Vi har ju den här för att alltid vara i den. Så för oss hade det bara blivit konstigt att åka till en campingplats. Sen är campingplatserna för små för den här husvagnen också, jag tror inte det finns många ställen där vi hade fått plats, säger Henrik Smeid.

Reser mycket i jobbet

Istället har Henrik valt att bo i husvagnen på heltid, mer eller mindre – han har fortfarande en mindre övernattningslägenhet i stan. I husvagnen bor även hans åttaårige son tidvis. De står oftast parkerade på en väns stora tomt.

– Jag reser i mitt arbete och primärt så har jag använt den för att ha som boende när jag inte var hemma. Men allt efter som tiden gick så har vi växlat över till att bo mer och mer i husvagnen, säger Henrik Smeid.

Henrik Smeid och hans Polar Glacier
Henrik sonen Calle i husvagnens vardagsrum. Foto: Privat

Henrik arbetar som sjuksköterska och hyr ut sig som bemanningspersonal där det behövs. Det blir därför mycket resor.

– Jag var trött på att komma till ett nytt ställe och bo i någon övernattningslägenhet någonstans. Det var så jag började intressera mig för mobila lösningar.

Spanade in husvagnen under lång tid

Just att valet föll på den drygt 35 kvadratmeter stora husvagnen var ingen slump. Henrik hade länge haft den i sikte.

– Jag har länge läst på nätet om Polar Glacier, det har varit en del reportage om den i tidningar och så. Så jag har följt den lite och haft lite koll på vem som ägt den.

Så såg husvagnen ut innan Henrik köpte den:

Till slut fick Henrik köpa den och därefter totalrenoverade han hela vagnen. Invändigt har han och sonen inrett utefter sin egen stil. Och därinne finns det gott om bekvämligheter. Det finns vattenburen värme och golvvärme, så det är inga problem på vintern. Dessutom finns det en bastu(!)

– Det finns egentligen allt som man kan förvänta sig av ett hem, säger Henrik.

Henrik Smeid och hans Polar Glacier
Inifrån husvagnen. Foto: Privat

Flera fördelar med det mobila boendet

Henrik ser flera fördelar med att bo i husvagn. Framförallt så är det ekonomiskt fördelaktigt. Men det förekommer även den del utmaningar som både Henrik och sonen uppskattar. Exempelvis är det alltid lite pyssel när man ska flytta på sig.

– Det händer roliga grejer runtomkring som är lite utmanande. Gillar man sånt så blir det ju kul. Det kan vara lite svårt och bökigt att backa och så där, men tycker man sånt är kul så är det en rolig utmaning.

Nya projektet

Det finns dock nya planer för framtiden. Henrik håller på att låta bygga ett så kallat ”tiny house” på en lastbilstrailer. När det blir klart om uppskattningsvis ett halvår så har han och sonen ett nytt hem på omkring 85 kvadratmeter. Men husvagnen vill han ändå inte riktigt släppa, även fast han får bud från folk varje vecka.

– Den här Polaren är så exceptionell. Det kommer aldrig gå att få tag på något liknande igen. Så spontant känns det inte som att den ska säljas.

Henrik Smeid och hans tiny house
Det ”tiny house” som Henrik håller på att bygga nu. Foto: Privat

Vilken häftig och intressant livsstil ni lever! Smidigt att alltid kunna ha huset med sig.