Paret köpte ett 300 år gammalt och övergivet slott. Nu renoveras det till sin forna prakt.

Ett hus är bara ett hus, tills du gör det till ditt hem. 
 
Oavsett om det är en liten stuga på 4 hjul, en renoverad kyrka eller ett Hobbit-hus i norska skogarna så tycker jag det är intressant att se hur människor gör om och anpassar sina bostäder efter deras behov och drömmar.
 
Själv är jag ingen händig person, men för vissa människor är skapandet av ett nytt hem deras största glädje. Och jag tror verkligen att Karina och Craig Waters är precis av den sorten. De drömde om att renovera och rusta upp ett övergivet boende någonstans i världen och i franska Chateau de Gudanes såg de sin stora chans.
 
Paret, som är från Australien, reste till Frankrike för fem år sedan i jakt på ett hus. Men allt de hittade verkade för rent och för snyggt.
 
Till slut frågade Karina och Craig sin 16-åriga son Ben om att kunde hitta någon intressant fastighet via nätet. Det var något som skulle komma att förändra familjens liv för alltid…
 

För det familjen upptäckte var slottet Chateau de Gudanes, inbäddat i Pyrenéerna. Chateau de Gudanes hade varit till försäljning i fyra år, men ingen hade nappat på att ta sig av den slitna fastigheten.

Men Craig och Karina Waters fastnade för den historiska byggnaden och anade att slottet hade en enorm potential.

chatte1

Slottet, som länge stått övergivet, har anor från 1300-talet. Förr i tiden stod en fästning på platsen, men denna förstördes 1580 när Hugenottkrigen rasade i Frankrike.

Det som idag är Chateau de Gudanes byggdes i mitten av 1700-talet, på uppdrag av Louis Gaspard de Sales, markis av Gudanes. Gaspard, även känd som ”Kungen av Pyrenéerna.”, var en inflytelserik man som satt i Toulouse parlament.

Han hade inga problem med att spendera en förmögenhet på slottsbygget.

breat

På 1990-talet planerade ett företag att omvandla slottet till lyxiga lägenheter. Men lyckligtvis kunde dessa planer blockeras av den franska staten, eftersom slottet ansågs vara ett historisk monument.

Tvisten gjorde dock att byggnaden stod orörd och ruttnade inifrån. Kommunen lät bokstavligen slottet och dess kulturskatter ruttna bort. 

När paret köpte fastigheten hade taket kollapsat på fyra ställen och byggnaden var möglig och hade flera vattenskador.

grinds1

Som en vilande drake låg Chateau de Gudanes och väntade på att någon skulle ge det kärlek.

Få hade vågat sig upp till svårtillgängliga byggnaden, du kan se hur vägen upp till slottet börjar mellan de två trästolparna i bild.

vagen1

Slottet hade varken el, värme eller vatten, men byggnadens potential var det inget snack om. Slottet är drygt 1 000 kvadratmeter och har även en stor trädgård. Så det fanns en hel del att göra.

Målet är att bevara atmosfären och stilen som slottet en gång hade, även om det skulle visa sig bli lättare sagt än gjort.

malla

Paret köpte slottet 2013 och efter mycket pappersarbete och en hel del byråkrati kunde de påbörja renoveringen 8 månader senare.

Till en början skötte Karina det mesta, medan Craig var tvungen att jobba hemma i Australien.

Karina fick dra ett stort lass de första åren med att instruera de byggarbetare som familjen anlitade. Inget skulle lämnas åt slumpen.

good

Lyckligtvis skonades slottet under den franska revolutionen. I vissa rum finns fresker, väggmålningar, eldstäder och andra utsmyckningar från de senaste två århundradena.

Bara att bevara och rusta upp dessa konstskatter var ett stort projekt i sig. 

fresker

En gång i tiden såg trappan ut så här…

gang

Så visst finns det mycket att slipa på!

renov

Och det är inte bara målningar, ledningar och fasad som tar tid att fixa. Alla förhandlingar med franska myndigheterna och kommunen tagit mycket kraft och energi.

Eftersom platsen har ett sådant stort kulturvärde går det inte att göra som man vill. Mycket av arbetet måste godkännas först.

historic

 Planen i framtiden är att paret ska kunna hyra ut slottet. Här ska det kunna hållas konferenser, bröllop, finnas ett café och några rum till uthyrning.

kostnad

Många tycker också att familjen har tagit vatten över huvudet och tvivlar på att Karina och Craig kommer ha råd att färdigställa slottet till sitt ursprungliga skick och prakt.

Men när man upptäcker sådana här handmålade konstverk bakom gamla väggar förstår jag att motivationen ökar.

hand1

Och för varje år kommer fler och fler bitar på plats.

kej

En av matsalarna så gott som färdigställd. Bordet är gjort av ett nedfallet träd från den stora slottsparken.

matsal

Bygget av köksgolvet tog fart 2014. Lite svårt att föreställa sig hur det kommer se ut…

kitchenfloor

Men till slut blev det klart. Visst är köket läckert?

kitchen

Restaurerade fönster och fönsterluckor är numera också på plats. Och vilken härlig grönska!

resta

Området runt omkring är verkligen magiskt.

magisk

Det är nära till stora liftsystem och en enkel promenad i området ger goda möjligheter för besökarna att plocka äpplen, päron, bär och fikon och njuta av den klara luften.

roof

Tyvärr har denna del av slottet för stora skador, så paret kan inte göra annat än försöka reparera så gott det går.

”Det är sorgligt”, säger Karina.

fasaden

Under vintermånaderna står mycket av renoveringen stilla.

”Att hantera kylan är inte lätt. Du måste hålla två eldar igång, hugga ved. Jag sitter köket med min mössa, handskar, varm dryck och katter som springer runt benen”, säger Karina till Vogue.

gosa99

Men trots kylan fortsätter arbetet: Terrasser och golv håller just nu på att utjämnas och repareras. Som detta golv på övervåningen, med terrakottaplattor från 1800-talet.

golvet66

Och när vädret och sommaren knackar på dören planterar Karina bland annat rosor.

”Jag planterade den första av 72 ”Princess Louise”-rosor idag. Det var en vacker stund, att få sätta livet tillbaka i slottet. De kommer en dag bestiga de gamla stenmurarna”, skriver hon.

rosor1

Under sommaren 2016 har nya, temporära badrum installerats. Och det är minst sagt häftig vy du har från badkaret… 

Här kan du lära mer om parets arbete med att återställa Chateau de Gudanes. Där finns också fler bilder för er som vill följa projektet.

Jag hoppar verkligen att paret kommer lyckas återställa slottet tills dess forna glans!

Gilla gärna om du tycker att detta är ett makalöst vackert ställe som borde bevaras för framtida generationer!