1708 sjönk skeppet med ovärderlig last. Nu fascineras miljoner av fyndet på havets botten.

Efter att ha varit försvunnet i över 300 år var det nog många som trodde att det mytomspunna skeppet San José aldrig skulle hittas. Det var säkert en del som började fundera på om den spanska galeonen överhuvudtaget existerade. Men nyligen gjorde den colombianska flottan en sensationell upptäckt.

Den 8:e juni år 1708 ankrade 14 skepp ur den spanska flottan utanför Cartagena. Av de 14 skeppen var tre krigsskepp, de andra var fraktskepp av olika storlekar. Det största fraktskeppet hette San José och bar på den största delen av frakten. Och det var inte vilken frakt som helst. För att finansiera kriget mot Storbritannien skeppade spanjorerna ofta stora summor från Sydamerika till moderlandet. San José hade vid det här tillfället guld, silver och ädelstenar till det smått ofattbara värdet av 100 miljoner. Storbritanniens svar var att konfrontera den spanska flottan i Karibien och försöka förhindra att de värdefulla lasterna nådde Spanien.

Sir Charles Wager ledde delar av den brittiska flottan i Karibien. Foto: Wikipedia.

800px-SirCharlesWager

När spanjorerna ankrade utanför staden Cartagena den här försommardagen 1708 visste man att det fanns brittiska skepp i närheten. Men spanjorerna kunde helt enkelt inte vänta längre med att segla till Spanien. De tre krigsskeppen var ivriga att gå ut till sjöss och snart skulle orkansäsongen slå till mot området.

Klockan 19 på kvällen upptäckte spanjorerna att fyra brittiska krigsskepp snabbt närmade sig. Skeppet Expedition siktade in sig på fraktskeppet San José och efter att de två skeppen avfyrat kanonerna mot varande i över en och en halv timme var britterna bara 60 meter ifrån. Då exploderade plötsligt San José. Skeppet sjönk nästan omedelbart till botten. Av de 600 i besättningen överlevde endast elva personer.

Britternas attack mot San José pågick i 1,5 timmar. Foto: Wikipedia.

skepp1

Sedan dess har San José varit försvunnet på havets botten. Skeppet har blivit mer mytomspunnet för varje decennium som gått och det har kallats för de förlista skeppens heliga Graal. Men i förra veckan meddelade den colombianska regeringen att deras flotta har lokaliserat San José. Man har släppt bilder där man bland annat kan se kanoner, vapen och keramik.

España anuncia que le pedirá información al gobierno de Colombia sobre ”la legislación de su país en la que fundamenta la intervención sobre un pecio (pedazo de naufragio) español”

Posted by BBC Mundo on Monday, December 7, 2015

Än har man inte tagit upp någon del av skatten. Men man beräknar att värdet av fyndet ligger på runt 12 miljarder kronor. För att inte riskera plundring har den colombianska regeringen inte avslöjat exakt var skeppet ligger. Nyheten om upptäckten har väckt uppmärksamhet jorden runt. Colombias president har sagt att det är kanske det största marina fyndet i historien. Nu planerar Colombia att bygga ett museum där man kan visa upp delar av San José. 

Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.