18 män i rullstol radar upp sig på en historisk plats. När de avslöjar detta? Tårdrivande.

Historien om Pearl Harbor hör till vår tids starkaste och värsta krigshändelser. Den 7 december 1941 gick japanska trupper till attack och tog den amerikanska basen på Hawaii på sängen. I år är det 75 år sedan denna händelse och det finns inte många överlevare vid liv. Men i det här klippet återförenas 18 soldater som inte setts sedan den mörka dagen 1941. Och när de möts för första gången på 75 år och besöker basen en allra sista gång – ja då är det inte lätt att hålla tårarna tillbaka.

Den 7 december 1941 slog japanerna till med ett överraskningsanfall mot marinbasen Pearl Harbor på Hawaii. Dagen efter förklarade USA krig mot Japan vilket idag kan ses som startskottet för att landet gick in i andra världskriget. Sammanlagt dog det närmare 3000 människor vid detta tillfälle, både soldater och civila.

I år är det 75 år sedan händelsen och det finns inte många överlevande soldater kvar vid liv. Men i detta klipp här nedan får vi följa när 18 överlevande soldater återförenas, besöker marinbasen och delar med sig av sina historier.

Det är verkligen ett gripande klipp och även om det är fem minuter långt rekommenderar jag att kolla på hela filmen och lyssna på dessa gamla män berätta vad de såg den tidiga decembermorgonen.

Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.