1936 vägrade han göra Hitlerhälsning på nazisternas möte. 80 år senare visar fotot något alla kan inspireras av.

Vissa bilder säger verkligen mer än tusen ord. Det här är en bild som gjorde en ovetande man känd i hela världen. Bilden representerar de få som vågar stå emot och tänka utanför boxen, och agera efter vad de tycker är rätt. Men historien bakom är minst lika intressant och visar varför det är så viktigt att inte bara följa, utan också att tänka efter – svåra frågor har sällan enkla svar. Det här är historien bakom bilden och vad som hände sen.

Fotot har blivit ett av de mest ikoniska fotona för andra världskriget. En ensam man, August Landmesser, syns i ett stort publikhav fyllt av nazihälsande deltagare. August själv står med ett uttryckslöst ansikte, armarna i kors och vägrar delta.

Hälsningen visade lojalitet mot Adolf Hitler och hans Nazistparti, en hälsning som alla medborgare var tvungen att göra.

Foto: Jupacri/Flickr

Fotot i sig var taget i Hamburg i Tyskland år 1936, men publicerades först år 1991. Landmesser är den enda personen som vägrar visa sin lojalitet genom hälsningen.

Även om bilden i sig har funnits länge och ofta dykt upp på internet är det väldigt få som vet historien bakom handlingen.

Landmesser blev nämligen själv medlem i Nazistpartiet år 1931 med en förhoppning om att det skulle skapa jobbmöjligheter för honom. I Tyskland under den här tiden var det till en stor fördel att vara med i ett parti när man sökte jobb.

August blev dock utesluten ur partiet 1935, efter att han förlovade sig med en judisk kvinna vid namn Irma Eckler. Paret skulle gifta sig, men Nuremberg lagen förhindrade dem att genomföra detta, Paret fick också sin första dotter den 29 oktober 1935.

Bilden visar verkligen hans förakt för de styrande nazisterna, då han vägrar att genomföra hälsningen. Men vad hände egentligen efter att bilden togs?

August fru blev gravid igen och paret bestämde sig för att fly Tyskland till Danmark år 1937, men nazisterna tog fast dem. August blev åtalad för att ha ”vanärat rasen” under de nazistiska lagarna. Paret menade att ingen av dem visste att Eckler var heljudisk och blev också frikända i brist på bevis. De fick dock en varning att fortsatta ”brott” skulle leda till fängelse.

Trots hotet om fängelse så fortsatte paret sin relation öppet. I juli 1938 blev Landmesser arresterad igen, den här gången dömd till två och ett halvt år på koncentrationslägret Börgermoor. Eckler togs av Gestapo till fängelset Fuhlsbüttel, där hon födde deras andra barn.

Minnesplats av koncentrationslägret Börgermoor. Bildkälla: Wikipedia

Eckler skickades till flertalet olika koncentrationsläger, där ett fåtal brev togs emot under tiden till runt januari 1942. Man tror att hon togs till Bernburg Euthanasia Centre i februari 1942 och var en av de 14 000 personer som dödades.

Avrättningsdelen på Bernburg Euthanasia Centre. Bildkälla: Wikipedia

Landmesser släpptes januari 1941. Han hamnade till sist i en straffbataljon i februari 1944 och enligt rapporter dog han under strider mot Kroatien i oktober samma år.

Jag tycker det är en lika skrämmande som tankeväckande berättelse. August Landmesser har blivit en ikon tack vare bilden för de som vågade stå upp för sina och andras rättigheter när det var som svårast. Kanske är det inte minst aktuellt idag då det är lätt att glömma historien och då enkla svar får stå som lösningar på problem som är långt mycket mer komplicerade.

Jag delar gärna detta med er eftersom jag tycker man kan lära sig en viktig läxa här. Gör gärna detsamma om ni håller med. Och glöm inte att gilla Newsner Historia om du vill ha fler liknande artiklar i ditt Facebookflöde.