2014 hittade dykarna en klänning på havsbotten. Nu fascinerar oväntade fyndet forskare över hela världen.

I augusti 2014 gjorde några marinarkeologer i Nederländerna något som förmodligen tillhör det mest häpnadsväckande fyndet detta decennium. Dykare gjorde den makalösa upptäckten utanför den holländska ön Texels kust. Det visste det kanske inte då, men de hade hittat en anmärkningsvärt välbevarad klänning från 1600-talet. Eftersom plagget legat i sanden i flera hundra år, var klänningen i sort sett intakt och dess glans förbluffar marinarkeologerna världen över. Det mest fascinerande med denna upptäkt var klänningens material. Efter noggranna undersökningar visade klänning var gjord i guld och siden. Men vem bar denna praktfulla dress? Experterna är långt ifrån eniga, men en teori får i alla fall mig att vilja läsa mer…

Youtube

trust1

Det var sommaren 2014 som marinarkeologerna gjorde fyndet, när de var och dök utanför Nederländernas kust. De hittade flera välbevarade artefakter från 1600-talet, som tillhört ett skepp som förliste för nästan 400 år sedan. Skeppet sjönk i Vadehavet, ett kustområde vid Nordsjön.

Youtube

klanning1

Bland en mängd olika föremål hittades en mycket speciell klänning. Klänningen, i guld och siden, vävdes med en konstnärlig vävteknik, som kallas damast. Tekniken sägs ursprungligen komma från Damaskus, därav namnet. Det var det tyg som vävdes till furstarnas praktfulla kläder, men också för rena dekorationsändamål. Än idag räknas damast till de absolut elegantaste vävnaderna.

Arkeologerna hittade också en broderad handväska i sammet, en boll med parfym, en luskam, strumpor och en läderinbunden bok.

Youtube

Skarmavbild 2016-04-29 kl. 15.41.55

Guldgruvan av föremål på havsbotten anses vara en av de mest historiskt betydelsefulla upptäckter som någonsin gjorts i Europa. Alla objekt är fortfarande otroligt välbevarade, eftersom de har skyddas av sand under fyra århundraden.

Kaap Skil Museum

shipwreck

Sidenklänningar tros ha använts för vardagsbruk under 1600-talet av överklassen, eftersom kläderna finns avbildad i målningar från den tiden. Adeln visade sin privilegierade samhällsställning genom exklusiva tyger som siden och sammet enligt senaste mode. .

Klänningen som hittades på havsbotten tillhörde mycket sannolikt tillhörde en kvinna från de rika överklassen.

Kaap Skil Museum

rewck

Vissa experter tror att klänningen tillhörde den skotska adelskvinnan Jean Ker, grevinna av Roxburghe. Hon hade täta band med kung Karl I av England och följde även drottningen Henrietta Maria av Frankrike på hennes många resor. Jean Ker var 1642 på bröllop i Nederländerna och det var på resan tillbaka som ett skepp ur den kungliga flottan kapsejsade i dåligt väder. Jean Ker överlevde dock skeppsbrottet (det är oklart om hon var med på just det förlista skeppet).

Kaap Skil Museum

skil11

Många av föremålen som hittades på havsbotten visade sig ha stämplingar kung Karl I:s emblem, vilket ytterligare tyder på att ägaren var nära knuten till brittiska hovet.

Kaap Skil Museum

gatan1

Experter från Nederländernas Rijksmuseum och Amsterdams universitet har noggrant granskat artefakterna. De har bland annat identifierat italiensk keramik, ett förgyllt silverfartyg, en röd sammetspåse broderad med silvertråd, en dubbelsidig luskam gjord av kohorn och små personliga parfymflaskor, så kallade pomander (eller ”parfymbollar” som höll doftande blommor och örter).

Kaap Skil Museum

sjukt99

De flesta historiska experter och forskare är överens om att textilierna som hittats intill vraket är bland de mest fascinerande upptäckterna någonsin. Klänningen, tillsammans med de andra föremålen, kan ge oss en otrolig inblick i livet hos de välbärgade under 1600-talet.

Kaap Skil Museum

luskam1

Fynden finns för närvarande på Kaap Skil Museum, på ön Texel. Efter den utställningen kommer de att transporteras till arkeologiskt konserveringscenter, för vidare studier.

Kaap Skil Museum

kaapskil

Dela gärna vidare denna fantastiska upptäckt med dina vänner om du också tycker att detta är otroligt fascinerande!