De sa att flickan dog av syfilis – när kistan öppnas 5 år senare avslöjas sanningen om strålningen

I århundraden har arbetare jobbat under både dåliga och farliga förhållanden. Även om det är betydligt bättre nu än vad det var förr så händer det fortfarande att människor dör på sin arbetsplats, på grund av att chefer och ägare slavar med säkerheten.

Så sent som på 70-talet drabbades Sverige av sina största arbetsmiljöskandaler någonsin, där många fick cancer på grund av asbest och en av arbetarna, Gunnar Nilsson tillslut kvävdes till döds skriver SVT. Detta trots att man garanterade arbetarna på Eternitfabriken att det inte var någon fara.

Facebook/Murderpedia

Marie Curie upptäckte 1898 ämnet radium, ”mitt vackra radium” kallade hon det.

Hon delade sin upptäckt med andra forskare och det nya ämnet var kraftigt nog för att bryta ner mänsklig vävnad. Ämnet listades som cancerbekämpande, febernedsättande och bra mot gikt skriver The Spectator.

Vissa trodde att radium kunde få människor att leva längre och människor gick på radiumspa och drack radiumvatten. Men detta var endast för de rika, för radium var mycket dyrt.

Vetenskap och Folkbildning kan man läsa om att radium först troddes ha helande egenskaper, men man förstod sedan att det snarade var andra behandlingar i samband med radiumet som gav de hälsosamma effekterna.

© Flickr/DarronBirgenheier

Amelia ”Mollie” Maggia var mycket ung när hon började arbeta på en klockfabrik, lönen var bra, nästan tre gånger högre än på andra fabriker.

Hon och flera andra flickor hade som uppgift att måla siffror på klockor, färgen innehöll radium och de uppmanades att med hjälp av sina läppar göra penseln spetsig, ett litet intag av radium var inte farligt hävdade cheferna.

Ägare till företagen som tillverkade radium gick så långt att de tog fram falsk forskning som klargjorde att det inte fanns några som helst hälsorisker att jobba med ämnet.

Flickorna som jobbade på fabrikerna kallades ibland för spökflickor då ämnet fick dem att lysa i mörkret, vissa målade även sina tänder för att de skulle få en fin lyster.

Facebook/JohnPiazza

Det tog inte lång tid innan Maggie började få dåliga tänder, hon fick dra ut tand efter tand hos tandläkaren.

Men istället för att bli bättre efter tandläkarbesöken började hela hennes käke att ruttna och fyllas med var. Tillslut hade hon ingen käke kvar, även hennes höfter gav upp, kort efter dog hon.

I dödsrapporten stod det till familjens förtret att hon dött år 1922 av den skamfulla sjukdomen syfilis. Det var först 5 år senare när hon grävdes upp som familjen fick reda på sanningen.

En efter en började unga kvinnor i USA att dö på grund av strålningens fasansfulla effekter. Mollie må ha varit den första som dog med inte på långa vägar den sista.

Sakta med säkert började sanningen att uppdagas om att det i själva verket var radiumet som var syndabocken, men cheferna stod på sig och fortsatte att hänvisa till sin falska forskning.

Facebook/Murderpedia

Det var inte förrän en man dog 1925 som sanningen började avslöjas av Harrison Martland.

Det var ingen tvekan om saken, när de undersökte kropparna skimrade de fortfarande av den karaktäristiska färg som radiumet medförde.

I flera år fortsatte de att neka sitt ansvar och det var inte förrän 1938 ägarna till fabrikerna fanns skyldiga till de unga kvinnornas död.

Efter segern mot företagarna har arbetares villkor förändrats till det bättre på många platser i världen. Dock är det inte många som kommer ihåg spökflickorna och deras uppoffringar som lett fram till detta.

Facebook/Murderpedia

Dela gärna denna artikel med dina vänner på Facebook så att vi aldrig glömmer alla de arbetare som genom åren fått sätta livet till, och för att förhindra att det sker i framtiden!