Det verkar som att en 2000 år gammal staty kan bevisa att man kan resa i tiden…

Det finns många konstiga teorier ute på nätet. Alltifrån att månlandningen är en bluff till att Paul Mccartney dog på 60-talet och har blivit ersatt av en robot. Men bara för att många teorier verkar otroliga betyder inte det att alla är det. Jag tror absolut att det finns saker där ute som vi inte kan förklara och andra saker som till exempel USA:s regering inte vill att vi ska veta. Den senaste i raden av mysterier som fått liv på nätet handlar om en 2000 år gammal staty. Jag själv tror nog att det här är en av de teorierna som vi bäst kan beskriva som ”livlig fantasi”. Men det kan ändå vara kul att skaffa sig en egen uppfattning. Statyn, menar konspirations teoretikerna, föreställer en kvinna i antikens Grekland som använder en laptop. Just det. En uppfinning som inte ens fanns som begrepp före 70-talet. Hur har den hamnat på en över 2000 år gammal avbildning? Så, vad tror du, förställer den här statyn en laptop från antikens Grekland?

J. Paul Getty Museum open content

Gravestone with a Woman and Her Attendant; Unknown; (Delos?), East Greece; about 100 B.C.; Marble; 94.6 x 120.7 x 21.6 cm (37 1/4 x 47 1/2 x 8 1/2 in.); 72.AA.159

Om man tittar noga på bilden ser man det som många kallar för ett laptopliknande föremål. Vissa menar att datorn i så fall skulle ha varit en gåva från utomjordingar som besökt jorden.

Gravestone with a Woman and Her Attendant; Unknown; (Delos?), East Greece; about 100 B.C.; Marble; 94.6 x 120.7 x 21.6 cm (37 1/4 x 47 1/2 x 8 1/2 in.); 72.AA.159

Många av de som driver den tesen menar att de små hålen på sidan skulle vara USB-portar, precis som på en nutida dator. Enligt dem skulle den här datorn vara bevis på att det går att resa genom både rymd och tid.

Wikimedia Commons

13

Men det finns också en betydligt troligare förklaring. Seriösa historiker menar att bilden antagligen föreställer en typ av låda eller ett vaxduksbord som användes för att skiva saker på, visad på bilden ovan.

Dessutom, om man tittar noga på statyn, som finns på The Getty Museum, så ser man att tjänarens hand tidigare har täckt över ”USB” hålen. Sådana hål återfinns även på andra skulpturer men man vet inte helt säkert vad de är till för.

Hålen kan ha varit till för att hålla fast den biten av handen som ramlat av statyn.

Så, vad tror du om statyn? Är det en helt vanlig staty eller ett bevis på att världen är konstigare än många tror?

Glöm inte att dela den här artikeln till dina vänner så de också kan vara med och avgöra sanningen!

Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.