Donald Trumps renovering av Ovala rummet – kan du se förändringarna?

Donald Trumps renovering av Ovala rummet – kan du se förändringarna?

Nyligen genomgick Vita huset en rejäl makeover, som tagit flera veckor att genomföra. 

Och när presidenten Donald Trump återvände till Vita huset och Ovala rummet är det numera helt och hållet anpassat efter Trumps specifika önskemål. 

Trump gjorde visserligen några omedelbara förändringar på sitt nya kontor när han installerades i januari,  då uppgavs presidenten vara ”exalterad över att bläddra igenom en bok som erbjöd honom 17 olika val för att täcka över fönsterna”. 

The New York Times rapporterade att Trump var ”besatt av inredningen” på sin nya arbetsplats och han ska även ha bett personalen att schemalägga tv-händelser i Ovala rummet. 

Det är inget märkligt att Ovala rummet renoveras och görs om, Vita huset brukar i regel förändras en del när en ny administration kommer in.

Men den med ett extra skarpt öga kan notera att Trump gjort några rejäla förändringar när han numera återvänder in på sitt berömda kontor. 

© Wikipedia/PaulMorse

Ovala rummet skapades som en del av Västra flygelns utbyggnad under William Howard Tafts administration, redan 1909.

Traditionellt har varje president valt en egen matta i rummet, eget draperi, tavlor och möbler. Många olika objekt har också fått en speciell status i den berömda presidentbostaden – framför allt de olika skrivborden. 

Franklin Roosevelt

© Imgur

Franklin Roosevelts presidentskap markerade början på det Ovala rummet som vi känner det idag. President Roosevelt använde företrädarens Herbert Hoovers skrivbord, som placeras i den västra flygeln efter en branden i Vita huset 1929.

Det var denna brand som ledde till att Ovala rummet byggdes om och blev vad det är idag. 

Harry Truman

© Imgur

President Harry Truman tog in det skrivbord som Theodore Roosevelt använde, USA:s 26:e president. 

John F. Kennedy

© Imgur

En viktig möbel i rummet är skrivbordet som kallas Resolute desk, byggd av trä från HMS Resolute – en fregatt som övergavs under en expedition i Arktis. 

När skeppet höggs upp många år senare tillverkades ett skrivbord av fartygets trä och detta skrivbord skänktes av drottning Viktoria av Storbritannien till president Rutherford B. Hayes 1880, skriver The White House Museum.

Jackie Kennedy lät sedan ställa in skrivbordet i Ovala rummet, åt sin make.

Lyndon B. Johnson 

© Imgur

President Lyndon B. Johnson använde ett skrivbord som byggdes åt honom under den tid han satt i USA:s senat. 

Designad och byggd i en rundad, klassisk stil är det före detta presidentskrivbordet det hittills enda som haft grön läder på ytan. 

Efter mordet på John F. Kennedy 1963 lät Johnson flytta på ”The Resolute Desk”, för att ställas ut på en minnesturné. 

Richard Nixon

© Imgur

Det var i detta rum som Richard Nixon pratade med astronauterna på Apollo 11, den första bemannade rymdfärden som landade på månen. 

Nixon flyttade också in ”Wilson Desk”, som Nixon trodde hade använts av den tidigare presidenten Woodrow Wilson. Men det visade sig i efterhand vara fel, bordet hade aldrig använts av någon president, namnet till trots. 

Gerald Ford

© Imgur

Även Gerald Ford hade Wilson-skrivbordet i Ovala rummet.

Här trivdes också hunden Liberty – tiken fotograferades ofta tillsammans med presidenten i arbetsrummet. 

© Provided by Nyheter365

Enligt ryktet var Liberty en duktig hjälpreda när presidenten träffade andra världsledare, skriver Wikipedia. 

Om Ford kände att han ville avsluta ett samtal i Ovala rummet brukade han signalera åt Liberty, så att hon gick till gästen och viftade kraftigt med svansen – det brukade skapa en naturlig paus i samtalet. 

Ronald Reagan

© Imgur

Här hölll Ronald Reagan bland annat sitt tal till nationen, efter den tragiska olyckan med rymdfärjan Challenger.

Som ni kanske ser tog presidenten även tillbaka skrivbordet Resolute desk. 

George HW Bush

© Imgur

George Bush den äldre valde att använda ”C&O-skrivbordet”, ursprunglingen byggd åt ägarna på järnvägsbolaget Chesapeake & Ohio.

Det är gjort av valnötsträd och byggdes 1920, för att sedan doneras till Vita huset.

Bill Clinton

© Imgur

Under Bill Clintons tid som president avslöjades det att han vid flera tillfällen varit otrogen med praktikanten Monica Lewinsky.

De hade bland annat sex vid Clintons skrivbord (Resolute Desk) i Ovala rummet.

George W. Bush

© Imgur

Det var i detta rum som George W. Bush talade till nationen efter 11 september-attackerna 2001. 

Ett rykte som går är att Bill Clintons medarbetare tog bort alla W på tangentborden när de lämnade Vita huset och George W Bush flyttade in…

Barack Obama 

© Wikipedia/VitaHuset

När Barack Obama inredde Ovala rummet var han förhållandevis återhållsam. Skrivbordet ”Resolute Desk” fick stå kvar. 

Det blev dock liv i luckan när Obama tog bort en byst av Winston Churchill i Vita Huset och ersatte den med Martin Luther King. (Churchill togs dock omedelbart tillbaka av Trump).

© Imgur

Rummet blev brunt och beige för hela slanten och den stora mattan var delvis vävd av återvunnen ull.

I mattan fanns av Obama utvalda citat, bland annat ett frå Franklin Roosevelt (”Det enda vi måste frukta är fruktan själv”) 

Donald Trump

© AP Photo/Carolyn Kaster

Donald Trump berättade innan renoveringen att han inte tänkte ändra särskilt mycket.

I Ovala rummet sätter Trump dock upp något väldigt personligt – ett brev skrivet av Richard Nixon från 1987. I brevet står det att Nixons fru sett ”the Donald” på en talkshow och att hon sagt till Nixon att hon var imponerad.

”Som du kan föreställa dig, så är hon en expert på politik och hon förutspår att när du bestämmer dig för att försöka bli president, så är du en vinnare”, skrev Nixon.

© AP Photo/Carolyn Kaster

I Obamas nedtonade arbetsrum hängde bara två flaggor: Stjärnbaneret och presidentflaggan. 

I kontrast till detta har Trump ”kontrat” med mer än dubbla antalet fanor – det finns åtminstone fyra stycken exemplar av stjärnbaneret, skriver brittiska The Telegraph.

Lägg där till flera presidentflaggor och fanorna för USA:s väpnade styrkor: Marinkåren, flottan, kustbevakningen och flygvapnet. 

 
©  AP Photo/Carolyn Kaster

Enligt American News är det första gången arméflaggorna finns uppställda i Ovala rummet på över 50 år, Nixon och Lyndon B. Johnson hade visserligen historiska fotografier av flaggorna på sina arbetsrum men de stod inte på samma plats i Ovala rummet. 

Tyckte du detta var intressant läsning? Dela gärna denna nyhet med dina vänner på Facebook och glöm inte att gilla Newsner Historia genom att klicka på knappen nedan!