Kaninhål leder till 200 år gammalt grottsystem – hemligheten på insidan fascinerar miljoner

Ingen skulle klandra sig om du missade ingången till detta märkliga och hundratal år gamla grottsystem i Shropshire, Storbritannien. 

För ärligt talat, det påminner väldigt mycket om ett vanligt kaninhål. 

Men tittar du lite närmare kommer du snart upptäcka att en lika mystiskt som fascinerande grotta – gömd 1 meter under en bondes mark. 

Vissa tror att det hemliga grottsystemet byggdes av de mytomspunna Tempelriddarma, andra tror att den uppfördes under den viktorianska eran. 

© Wikipedia Commons/Dpaajones

Grevskapet Shropshire, också känt som Salop, ligger vid Storbritanniens västkust och är ett av Englands mest lantliga grevskap.

Området är känt som födelseplatsen för den industriella revolutionen, framför allt på grund av dess rika berggrund.

© Facebook/LucyCarmel

Men det finns också en hel del annat som gömmer sig under den kuperade terrängen i Shropshire… 

©Imgur

Små hålor, som vid först anblick ser ut som kaninhål, leder i själva verket till ett grottsystem i den urholkade sandstenen.

Platsen, som ligger under en bondes privatägda mark och nära ett nedlagt stenbrott, har fascinerat människor i sedan mitten av 1800-talet. 

Och när man ser insidan är det inte svårt att förstå varför! 

© Imgur

Markägaren har dock försökt förbjuda allmänheten från att utforska templet sedan 2012, eftersom den drabbats av omfattande vandalisering. 

Men trots avspärrningar har människor har vissa nyfikna lyckats ta sig till platsen för att undersöka grottsystemet. 

© Imgur

I de mystiska gångarna finns det valv med inristningar, vackert dekorerade pelare, symboler och stenbehållare, troligen avsedda för ljus.

Sedan åtminstone 1980-talet har hålorna ibland använts för informella, hemliga ceremonier och ritualer.

© Imgur

Enligt den lokala legenden skapades Caynton Caves på medeltiden och användes av Tempelriddare ända in på 1600-talet. 

Dess ursprungliga syftet är dock höljd i dunkel. Enligt Historic England byggdes grottsystemet antingen på 1700-talet eller på 18000-talet, hundratals år efter att Tempelherreorden upplöstes.

© Imgur

Michael Scott, en fotograf från Birmingham, beslutade sig för att försöka fotografera de mystiska grottorna efter att ha sett en video av dem på nätet.

© Imgur

”Jag var tvungen att vandra över ett fält för att hitta grottorna, men om du inte visste att de låg där under marken skulle du enkelt ha kunnat gå förbi, utan att ägna det en tanke. Men grottorna är i fantastiskt skick, det är verkligen som ett underjordiskt tempel”, säger Michael Scott till brittiska BBC

© Imgur

Vissa kammare är så små att du måste gå på knän och händer för att ta dig in. 

”Det fanns några spindlar där inne, men det var allt. Det regnade den här dagen så det var lite slipprigt ned för gångarna, men inne i grottan var det helt torrt”, berättar Michael.

© Imgur

Visst är det ett fascinerande ställe – även om ingen riktigt vet säkert varför och av vem grottorna byggdes. 

En teori är att markägarna, Legge-familjen, byggde grottan efter att stenbrytningen i närheten avslutades. Vissa tror att familjen byggde hålorna på skoj, utan egentlig anledning. 

© Imgur

Tveka inte att dela vidare detta häftiga ställe med alla du känner på Facebook, så att fler kan få upptäcka detta spännande och mystiska grottsystem!