Menyerna på Titanic avslöjar nya saker om livet ombord.

Det är nästan exakt 104 år sedan RMS Titanic sjönk i Atlanten, men lyxkryssarens fascinerade öde fortsätter att fascinera miljoner. Och fortfarande finns det mycket mer att lära sig om hur livet var ombord för passagerarna för den olycksaliga atlantångaren. De flesta människor vet de grundläggande dragen i historien, framför allt efter 1997 års biosuccé med Kate Winslet och Leonardo DiCaprio i huvudrollerna. Titanic var ett av tre helt nya kryssningsfartyg som byggdes i Belfast, på Nordirland. Många ansåg att skeppen var ”osänkbara” och arkitekten bakom fartygen var så säker på Titanics förmåga att han valde att följa med på jungfruresan. Nästan alla har koll på att Titanic kolliderade med ett isberg, sjönk och att 1 500 personer miste livet, men hur var livet ombord innan den ödesdigra natten? Nyligen har en handfull objekt och dokument som sägs komma från skeppsbrottet dykt upp på nätet och det ger oss en väldigt intressant och ny inblick över hur livet var för passagerarna, innan det tvingades kämpa för sina liv i det iskalla vattnet.

Imgur

titanic1

Bland de mest fascinerande som läckt ut är en samling av menyer, som visar upp vad som skulle serveras olika grupper av passagerare ombord.

Passagerarna delades in i tredje, andra och första klass, så det fanns ett brett spektrum av människor var ombord på skeppet. Tredje klass bestod främst av invandrare som sökte ett nytt liv i Amerika. Vad det kunde vänta sig i matväg? Framför allt havregrynsgröt, välling, soppa, bacon och ägg men också ”swedish bread” (knäckebröd). Dagen Titanic började sjunka serverades rostbiff för tredje klassens passagerare.

Imgur

.

För andra klassens resenärer har endast frukostmenyn för den 11 april dykt upp, men den antyder att det var lite bättre ställt jämfört med första klass. Passagerare som hade betalat mer för biljetten hade mer att välja på till frukost och kunde starta dagen med både frukt, färsk fisk och kött.

Imgur

firstclass

Menyn i första klass ger en intressant inblick i livet för överklassen ombord på Titanic. De betalade dyrt för sina biljetter och förväntade sig de lyxigaste vid matbordet. Som vi kan se från denna lunchmeny från 14 april hade skeppskockarna gjort sitt bästa för att tillfredsställa aristokratin.

På den här tiden var lunchen den viktigaste måltiden på dagen, det var i alla fall då som man åt mest. Alternativen i första varierade från lättare äggomeletter till en välfylld grillbuffé. Det serverades även ostbricka och för att svepa ned godsakerna erbjöds iskallt, tyskt lageröl.

Imgur

titantic3

Även andra artefakter från Titanics jungfruresa har dykt upp under åren, som de här amerikanska dollarsedlarna. De liknar på många sätt dagens amerikanska sedlar, men tittar du noga kan du upptäcka en hel del skillnader. Till exempel är 1-dollarsedeln fortfarande märkt ”one silver dollar”.

Imgur

white1

Ovan är en bild på en tredje klassens biljett före resan, men fälten är tomma. Du kan se rederiet White Star Lines adress i London på pappret, liksom det stämplade avgångsdatumet: April 10, 1912.

Imgur

titanic4

Andra föremål från den olycksaliga resan inkluderar en vacker fiol, som överlevde förlisningen i anmärkningsvärd bra skick.

Fiolen tillhörde Wallace Hartley, fartygets orkesterledare. Bandet fortsatte att spela på däck, samtidigt som Titanic tog in på vatten och började sjunka. Istället för att försöka rädda sig själva, spelade man under hela tiden som katastrofen utspelade sig. Samtliga bandmedlemmar dog i förlisningen.

Imgur

gym1

Det finns också några fotografier bevarade från inredningen på fartyget. Gymmet, som bara fick användas av passagerare i första klass, var utrustat med dåtidens mest påkostade och avancerade träningsmaskiner.

Wikipedia

stair

Gymmet var det enda på hela Titanic. Passagerarna kunde bland annat rida på en mekanisk sadel eller motionera på testcyklar.

Wikipedia

morgan1

Men av alla fartygets kända inredningsdetaljer, så är förmodligen den stora trappan mest känd. Den svepande utformningen var ett arkitektoniskt guldkorn och helt utformat för fartygets förnämliga passagerare.

Lyxen på fartyget gjorde det till en tilltalande plats att synas på, därför kom många av passagerarna från den yttersta samhällseliten. Trappan är fortfarande synlig nere i vraket på havets botten, som en kuslig påminnelse om fartygets öde.

Blir du fortfarande häpen och fascinerad över detta skepps otroliga öde? Se då gärna till att dela detta vidare, så att fler kan få upptäcka livet ombord på världens mest kända fartyg.