Nazistbarnen: Så ger de ut idag och det hände sen

Så gick det för toppnazisternas barn

Deras pappor är kända som några av de grymmaste människorna som har gått på denna jord.

De dränkte Europa i blod och försökte utrota ett helt folk, men beskrevs också som varma familjefäder.

Efter kriget dömdes de flesta till döden, om de inte redan tagit sitt liv, men hur gick det för nazistpamparnas barn?

Adolf Hitler hade inga egna barn och Joseph Goebbels mördade sina.

Men det stora flertalet av nazipamparnas barn överlevde kriget och fick leva vidare med skammen och skulden, trots att de själva inte kunde lastas för vad deras föräldrarna gjorde.

En del försvann spårlöst, andra ägnade sina liv åt att tvätta bort det skamfilade familjenamnet. Men det finns också några barn till Tredje rikets bödlar som blev övertygade nazister och fortsatte att kämpa för vad deras föräldrar en gång påbörjat.

Gudrun Himmler – Heinrich Himmler (pappa)

Gudrun föddes 1929 i München. Hon älskade sin far över allt annat – SS-chefen Heinrich Himmler.

Strax före andra världskrigets slut ville pappa Himmler överlämna sig till de allierade, men när han i maj år 1945 greps av brittiska soldater, begick han självmord genom gift.

Gudrun och hennes mor hölls därefter i fångenskap av britterna. Gudrun har senare beskrivit åren i fångenskap som de ”svåraste i hennes liv”.

Både Gudrun och mamman Margarete hade ett innerligt och kärleksfullt förhållande till Henrich Himmler, enligt boken ”Heinrich Himmler: en biografi”. Efter kriget beslöt sig dottern Gudrun för att rentvå sin fars namn från alla anklagelser och ”missförstånd”.

Hon uppges leva ett tillbaka­draget liv, men är engagerad i organisationen ”Stille Hilfe” som hjälper gamla nazister i nöd.

År 1952 medverkade hon även i skapandet av organisationen Wiking-Jugend, med Hitlerjugend som förebild.

Facebook/Lahistoria

Gudrun Himmler har hyllats vid ny­nazisternas möten i Tyskland och besöker gärna SS-veteranernas årliga träff i Klagenfurt, Österrike.

Hon älskar fortfarande sin ”pappi” som hon brukade kalla honom, skriver Expressen. Gudrun hävdar också att pappan aldrig tog sitt liv, utan att han blev mördad av britterna.

Gudrun bor i ett villaområde i Münchenförorten Solln, 20 minuters bilväg från miljonstadens centrum. Eftersom hon är gift med journalisten Wolf-Dieter Burwitz har hon tagit hans efternamn.

Edda Göring – Hermann Göring (pappa)

Facebook

Edda Göring föddes 1938 och var enda barnet till toppnazisten Hermann Göring och hans andra hustru, skådespelerskan Emmy Göring.

Vid Edda Görings dop var Adolf Hitler fadder. Gudfar Hitler hade sedan alltid med sig lakritskonfekt när han kom på besök.

Efter Tysklands kapitulation 1945 fick Edda och hennes mor bo i i ett krigsfångläger. Hon utbildade sig senare till rättssekreterare och bosatte sig i München.

Edda har i flera intervjuer berättat att efternamnet Göring har gett henne flera fördelar i livet. Bland annat fick hon premiärbiljetter till Wagner-operorna i Bayreuth, skriver Världens historia.

Edda gifte sig aldrig men bodde ihop med journalisten Gerd Heidemann. Han var mycket intresserad av nazisttiden och ägde bland annat Görings yacht ”Carin II”.

Youtube

I dag är hon pensionerad och bor ensam i sin våning, men hyser fortfarande varma känslor för sin far.

”Min far tog hand om mig på ett rörande sätt. Jag har bara goda minnen av honom,” ska Edda Göring ha sagt.

I en tv-intervju från 1980 berättade hon att hon är ett politiskt ”bränt barn” och hon ogillar all slags extremism, både från höger och från vänster.

Albert Speer jr. – Albert Speer (pappa)

Facebook/Paul L James

Liksom sin far, farfar och farfars far utbildade sig Albert Speer jr till arkitekt. Han startade även en egen firma och fick kunder över hela världen. Sonen försökte förtränga faderns mörka historia.

”Det var hans värld, inte min”, har Albert Speer jr förklarat, enligt Världens historia.

Albert Speer junior avled i september 2017 efter att ha genomgått en höftoperation. Han räknades som en av Tysklands främsta arkitekter (hans firma har ritat arenorna som ska byggas inför fotbolls-VM i Qatar 2022).

Albert Speer junior fick också pris för sitt arbete med ekologiskt hållbara projekt i Europa, Asien och Afrika. Han blev 83 år.

Hilde Speer – Albert Speer (pappa)

Flickr

Rustningsminister Albert Speer fick totalt sex barn. Superarkitekten var en viktig politiker och nazist i Adolf Hitlers innersta krets.

Men en av hans döttrar, Hilde, minns inte ett enda av sina möten med Hitler.

”Jag tror att jag har förträngt det”, säger hon till The Guardian.

Efter kriget studerade Hilde i USA och hon jobbade som sociolog. Hon valdes också in i Berlins stadsfullmäktige, för miljöpartiet De Gröna.

Facebook/BBC

Hilde har gjort sig kände för att hjälpa offren efter nazisternas judeförföljelser och idag har hon lagt faderns brott bakom sig.

”Vi som överlevde är inte skyldiga. Vi ärvde inte skulden”, menar Hilde Speer.

Alfred Czech – Adolf Hitler (Führer)

Facebook

Alfred Czech föddes 1993 och blev krigshjälte som 12-åring, efter att ha räddat åtta tyska soldaters liv.

Nazisternas propagandaavdelning hämtade honom till Berlin, där Hitler förärade honom Järnkorset i en berömd bild.

Hitler undrade om pojken ville hem eller till fronten, skriver The Independent.

”Till fronten, mein Führer”, svarade Alfred plikttroget.

Den unge krigaren sårades sedan i strid och hamnade i krigsfångenskap.

Facebook

Han jobbade som gruvarbetare och snickare och fick 10 barn samt 20 barnbarn. Fotografiet med honom och Adolf Hitler hänger fortfarande i hans vardagsrum.

”Det är en del av mitt liv”, förklarade Alfred, som gick bort 2011.

Rolf Mengele – Jospeh Mengele (pappa)

Facebook

Flera nazister flydde till Sydamerika efter kriget och en av dem var Josef Mengele – den ökände doktorn som utförde ohyggliga medicinska experiment på fångar i Auschwitz.

Sonen Rolf växte upp i Västtyskland, men hade enligt Aftonbladet koll på att pappan gömde sig i Brasilien. Rolf besökte fadern 1977.

”Han var väldigt rörd av situationen. Hans ögon var våta, nästan i tårar. Han var också väldigt stolt, eftersom han kände att alla i familjen inte skulle orkat komma till honom. Han behandlade mig på ett sätt som en modig soldat”, sa han i en tv-intervju på 1980-talet.

Rolf hade svårt att veta hur kan skulle agera.

Facebook/GeradPosner

”Å ena sidan var han min pappa. Å andra sidan fanns de där anklagelserna mot honom, och de fruktansvärda bilderna på Auschwitz. Jag var väldigt lättad när situationen fick sin lösning”, sa Rolf Mengele till västtysk tv 1985.

När Josef Mengele drunknade i Brasilien 1979 kunde hans familj Västtyskland gå vidare på riktigt och släppa de värsta skuldkänslorna.

Rolf utbildade sig till advokat och idag har han bytt efternamn.

Facebook

Vill du ha fler artiklar med intressanta historiska dokument i ditt Facebook-slöde? Klicka gärna på Gilla-knappen nedan!