Ulla Billquist hittades död 1946. 70 år senare kan gåtan kring mystiska självmordet fått ett svar.

Ulla Billquist är en av Sveriges mest avgudade sångerskor genom tiderna, kanske mest känd för sin inspelning av låten ”Min soldat” 1940. Hon har beskrivits som schlagervärldens Greta Garbo och Ullas livsöde har hela tiden varit omgärdat av mystik, hemlighetsmakeri och konspirationsteorier. Spekulationerna om varför den folkkära artisten begick självmord en sommardag i juli 1946 har blossat upp flera gånger under årens lopp, men fram till 2016 var frågorna fortfarande många. Men när dokumentärfilmaren Lasse Zackrisson bestämde sig för att porträttera den mytomspunna sångerskan upptäckte han något som kan ge svar på gåtan runt det mystiska självmordet.      

ulla1

Ulla Billquist föddes 1907 i Eslöv, Skåne. Under andra världskriget var hon Sveriges mest kända sångerska, en artist som samtliga i landet hade koll på. Hon gjorde över 370 musikinspelningar och turnerade över hela Sverige under sin storhetstid. Med sin förtjusande personlighet och med sitt vänliga sätt gick hon rakt in i svenska folkets hjärtan.

Foto: Gunnar Hahn

ulla1

Men inför en konsert i Karlstad, 1946, tog Ulla Billquist sitt liv. Resväskan stod packad och klar i hallen på Nybrogatan 77 i Stockholm, men Ulla kom aldrig iväg. Den berömda sångerskan hade valt att ta sitt liv, genom att gasa ihjäl sig. När hon hittades stod fyra lysgaskranar på för fullt i lägenheten.

Sveriges Radio

ulla11

Vad som fick henne att ta det dramatiska beslutet är höjt i dunkel, men spekulationerna tog fart direkt. Mystiken tätnade ikapp med att polisrapporten hemligstämplades och när pressen inte rapporterade kring självmordet. Som mest blev det en liten notis i tidningen.

Mer eller mindre galna konspirationsteorier dök upp. Var självaste kungahuset inblandade och försökte tysta ned Ulla Billquists självmord? Eller blev hon utpressad? Och vem hade legat på kudden bredvid Ulla, när hon tog livet av sig? För det låg nämligen en kudde bredvid Ullas kropp. Någon hade definitivt haft sitt huvud på den.

Land

land99

Det var uppenbart för många att det var ”locket på” när gällde detta. Och det tog lång innan någon närmade sig ett svar på frågan. I samband med att dokumentärfilmaren Lasse Zackrisson började göra efterforskningar inför filmen ”När molnen skingras” kom nya uppgifter fram. Filmen, som släpptes i början av 2016, porträtterar Ulla Billquists livsöde och påstår sig berätta sanningen om den kända sångerskans liv. Kanske kan det också förklara motivet bakom självmordet.

Allt börjar egentligen för 15 år sedan, när Lasse Zackrisson träffade Brita Conradson. Brita var en av Ullas bästa vänner och när hon träffade Lasse berättade hon saker som få andra hade en aning om. Framför allt kunde hon avslöja saker om Ulla Billquist sista tid i livet. Brita Conradsson var bland annat en av de sista Ulla ringde innan självmordet, och det var Brita som hittade sin livlösa väninna i lägenheten, den där sommardagen i juli 1946.

Det visade sig att Ulla inte var den alla trodde.

Foto: Gunnar Hahn

ulla00

Ulla levde ett dubbelliv som bi- eller homosexuell och hade relationer med andra mycket kända människor. Och på den tiden var det enormt vanligt att homosexuella blev utpressade på pengar, det kunde hända att någon låtsades inleda en affär för att skaffa bevis” berättar Lasse Zackrisson för Expressen

På den här tiden var det ytterst känsligt med homosexualitet. Ingen pratade om det öppet, att en känd person kom ut som homosexuell existerade inte. Myndigheterna var självklart måna om att det förblev så och därför visste nästan ingen om Ullas hemliga liv, vid sidan av sina offentliga relationer.

Hon var gift med tre olika män, skådespelaren Frithiof Billquist, direktören Wolmar Sjögren och fram till sin död kompositören Gunnar Hahn. Men enligt Lasse Zackrisson hade Ulla hade affärer med olika kvinnor vid sidan av äktenskapet. En av kvinnorna som Ulla uppges ha haft en lång relation med sticker ut: Sångerskan Zarah Leander. Vilken typ av relation är dock inte känt.

Foto: Gunnar HahnWikipedia

zarahl

Enligt Lasse Zackrisson är det troligt att Ulla blev utpressad av folk som visste om hennes hemlighet. Och trots att hon tjänade mycket pengar som en av Sveriges mest kända artister, så hade hon väldigt sällan några stora summor att röra sig med. Enligt dottern Åsa hade Ulla nästan aldrig råd med någonting, skriver Land.

Foto: Gunnar HahnQX

skivomslag1

Kanske var det så att trycket blev för stort på Ulla Billquist? Ulla ska ha varit på middag hos ett känt par kvällen innan självmordet och där ska de ha blivit bråk. Ulla gick därifrån gråtandes, men sedan slutar spåren i Ullas lägenhet, där hon avslutade sitt liv.

Den andra personen i lägenheten då, som låg på kudden bredvid? Kanske var det så att den personen också beslutat sig för att begå självmord, men ångrat sig i sista stund.

– Den frågan får vi nog aldrig ett svar på. Brita Conradsson visste vem det var. Men hade också lovat sig själv att aldrig avslöja svaret. Det enda hon sa till mig var att personen var mycket mer känd än Ulla, säger Lasse Zackrisson.

Publicerat av Newsner Historia. Gilla gärna om du vill ha fler intressanta berättelser som denna i ditt Facebook-flöde.