Varje år gör denna marinsoldat honnör i flera timmar. Imponerande!

Sista måndagen i maj varje år är det Memorial day i USA, när man minns de personer som har stupat i krig för landet. Högtiden har firats sedan 1868, efter det amerikanska inbördeskriget. Sedan 1988 håller organisationen Rolling thunder sin Ride for freedom – som är en motorcykelkortege för att hylla veteraner och uppmärksamma krigsfångar och dem som saknas på grund av krig – söndagen innan Memorial day i Washington DC. Detta är ingenting vi gör i Sverige, och det kan vara svårt att relatera till. Men det är oerhört många i USA som har stupat i krig, oerhört många som har kommit tillbaka som veteraner. Så i de flesta familjer finns det en eller flera som kan relatera till kriget och vad det gör med människor. De som kommer tillbaka med mardrömmar och hemska erfarenheter förtjänar att uppmärksammas – så detta är en tradition som rör många djupt. Det är också viktigt att inte glömma bort dem som har stupat eller försvunnit i krig. Marinveteranen Tim Chambers är känd för att hålla sin honnör i flera timmar. I den här videon, som lades upp i maj 2012, håller han sin honnör i tre-fyra timmar. Det är ganska mäktigt att se.

När motorcyklarna rullar förbi brukar sergeanten Tim Chambers stå mitt i gatan och hålla sin honnör – i timmar. Det här året var det extra imponerande, eftersom han hade brutit sin handled.

Bildkälla

mc1

Trots detta stod veteranen där, mitt i gatan omgiven av en massa motorcyklister, och höll sin honnör för att hylla krigets veteraner.

Bildkälla

mc2

Flera krigsveteraner stannade sin motorcyklar för att hylla och visa respekt för sergeant Tim Chambers, och för att tacka honom för att han upprätthåller traditionen – trots sin skada.

Bildkälla

mc5

Se klippet nedan, och gilla gärna om du också tycker att det är värt att hylla dem som har stupat i krig.

Vill du ha fler artiklar om historia ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.