10 städknep med citron som kommer få dig att dumpa rengöringsmedlet

Att ha det rent och fräscht hemma är något som alla uppskattar. Därför använder många rengöringsmedel och andra fläckborttagare för att få till den där riktigt fräscha känslan.  

Det är inte bara dåligt för miljön och dyrt, utan det är i många fall även helt onödigt. Man kan nämligen städa många av hemmets ytor med hjälp av en vanlig citron – här är 10 knep som gör rengöringsmedlet överflödigt.

Putsa smycken

För dig som har smycken som ligger i lådor hemma kan en delad citron bli till rena mirakelkuren. Stryk snittytan över smycken, eller saker gjorda av krom, och se hur de slitna prylarna blir som nya!

Smycken
Bildkälla: Shutterstock

Fräscha upp i mikron

När man är riktigt hungrig och värmer lite mat i mikrovågsugnen så är det inte alltid man tar sig tiden att rengöra efteråt. Det leder lätt till en mikro med svårborttaget kladd – men frukta inte. Kör en hackad citron i en skål vatten tills fönstret är immigt och låt stå en kvart. Sedan går det lekande lätt att få bort kladdet.

Få bort fläckar från tygsoffan

Gillar du som jag att äta i soffan ibland? Härligt, men det är ofrånkomligt att det leder till fläckar. Blanda citronsaft och salt till en pasta och badda över fläckarna. Vänta en halvtimme och skölj med vinäger och varmt vatten – vips är fläckarna borta.

Soffa_fläck
Bildkälla: Shutterstock

Få bort fläckar på mässing

Ser dina mässingsprylar slitna ut? Strö på lite salt och gnugga försiktigt med en svamp doppad i citronsaft. Skölj med vatten och beundra resultatet.

Trolla bort svettfläckar

Ingen vill prata om det men alla känner igen sig. Svettfläckar på t-shirts är något alla får, dessutom är de ofta svåra att få bort. Men det finns absolut ingen anledning att slänga en svettig t-shirt – gnugga lite citron på fläckarna innan du tvättar tröjan så är problemet löst.

Svettfläck
Bildkälla: Shutterstock

Fläckar på skärbrädan

Gnugga en delad citron på skärbrädan och du får bort både fläckar och lukt. Är det riktigt envisa fläckar kan man låta citronen verka efter natten.

Bildkälla: Shutterstock

Rostfläckar på kläder

Alla som någon gång fått en rostfläck på sina kläder vet hur omöjliga de är att få bort. Men nu är det ett minne blott; blanda citronsaft och salt till en pasta och badda på. Låt torka i solen och släng in plagget i tvättmaskinen.

Rensa ogräs

Ja, du läste rätt! Citron hjälper inte bara till städning, den kan även göra mirakel i trädgården. Spreja på citronsaft på ogräset och låt verka för en ren och fin trädgård. Se bara upp så du inte råkar spreja på de växter du vill ha kvar J

Skapa en väldoftande luftfuktare

Det här knepet är förvisso provisoriskt, men kan verkligen sätta pricken över i:et i hemmet. Låt några citronskivor ligga och puttra med vatten i en stekpanna, och du får både en fräsch doft och en behaglig luftfuktighet.

Rengör rivjärnet

Något av det jobbigaste att rengöra i köket är rivjärnet. Det man har rivit fastnar alltid, och diskborsten slits sönder mot taggarna. Men det löser man enkelt med lite citron – dela frukten i två delar och riv med fruktköttssidan mot matresterna. Citronen gör att det lossnar lätt som en plätt!

Bildkälla: Shutterstock

Det här är bra både för miljön och plånboken. Dela gärna vidare detta så att fler kan upptäcka dessa klockrena knep!