11 fantastiska sätt att använda vinäger i din trädgård

Oavsett om du har riktigt gröna fingrar och är en fena i trädgårdslandet eller om du är nybörjare och bara har en liten kruka i lägenheten kommer du att älska dessa tips.

Med en enda ingrediens som nästan alla redan har hemma kommer du att spara både tid, pengar och arbete, dessutom kommer grannarna bli gröna av avund när de ser grönskan i dina rabatter.

Här kommer en lista på 13 tips som kommer ge dig en riklig skörd och blommor i överflöd utan att behöva ligga på knä i timmar och rensa ogräs.

Pixabay

1. Mot ogräset 

Vinäger är ett perfekt, och helt naturligt ogräsmedel. Enligt Orchard Care Lady är det bara att hälla lika vitvinsvinäger i en sprayflaska, och spruta på ogräset som du vill bli av med.

2. Döda blommor väcks till liv

Om dina blommor har drabbats av svamp eller lusangrepp är vinäger din räddare i nöden.

Det finns massor av olika recept, men ett som ska fungera bra är att hälla två teskedar vinäger i en sprayflaska och fylla på med kamomillte. Spraya på de angripna områdena och se dina döda växter vakna till liv.

Flickr

3. Vissa växter älskar vinäger

Det låter kanske helt galet att ogräs dör men att vissa växter älskar att få en vinägerdusch, men vissa blommor älskar ett lågt PH värde.

Blanda 1 deciliter vitvinsvinäger med 1 liter vatten och spraya på dina Azaleor, rhododendrons och hortensior, de är alla blommor som älskar syra skriver Balcony Garden Web.

4. Ge extra näring åt din planteringsjord

Känner du dig lite osäker på vilka väster du ska spraya? Använd den för att höja syrehalten i jorden istället. Häll en några deciliter vinäger i vattenkannan och fyll på med vatten och vattna sen som vanligt.

Här kan du läsa mer om vilka växter som gillar syrerik jord.

Vance

5. Frön får en kickstart

Visst blir man ivrig när fröna äntligen är sådda. Helst att grödorna ska vara klara redan nästa dag, men istället går du vecka ut och vecka in utan att se tillstymmelsen till grodd. Vissa växter så som sparris kan vara svåra att odla.

Det är lätt att ändra på. Gnugga försiktigt fröna mellan lite sandpapper, och låt sedan dra över natten i en blandning av fyra delar ljummet vatten och en del vitvinsvinäger och några droppar diskmedel skriver Wikihow.

Nästa dag är de redo att planteras, det kommer inte dröja länge innan grödorna gror.

6. Rostiga trädgårdsredskap

Börjar dina spadar och räfsor se gamla och rostiga ut? Ta det lugnt, Balcony Garden Web har lösningen, och du behöver inte slösa pengar på nya, ge dom en dusch i lite vinägerspray och skölj sedan i vatten, redskapen kommer att se som nya ut.

7. Lerkrukor

Vanligt förekommande i våra svenska trädgårdar är de klassiska terrakottakrukorna, som nya är de fantastisk vackra men efter några år kan de rätt trista ut.

Men misströsta inte, Blötlägg krukorna i lika delar vinäger och vatten, det kommer liva upp den tröttaste gamla kruka skriver Balcony Garden Web.

Pixabay

8. Snittblommor lever längre

Har du en trädgård full av vackra blommor? Utomhus lever de länge, men du kan bara beundra dem ibland, plockar du en bukett för att ha inomhus tar det bara några dagar innan de har vissnat.

Enkelt ordnat, tillsätt två teskedar vitvinsvinäger och en tesked socker i vattnet så kommer du kunna njuta av dina buketter mycket längre skriver Balcony Garden Web.

9. Håll husdjur borta

Har grannen en katt eller hund hemma som älskar att komma över på din tomt och rulla sig i dina växter?

Enligt Balcony Garden Web kan du blötlägga några gamla trasor eller tygbitar i vinäger och placera ut i din trädgård, så slipper du ovälkomna gäster. Upprepa någon gång i veckan.

Pixabay

10. Håll vilda djur på avstånd

Vare sig det är tama eller vilda djur så är ovälkomna gäster aldrig trevligt.

Men jag skulle aldrig få för mig att lägga ut gift som skadar våra håriga vänner. Lägg istället ett par majskolvar i vitvinsvinäger och låt dra över natten skriver Wikihow.

Placera sedan ut de på olika platser i din trädgård så slipper du ovälkommet besök. Upprepa varannan vecka.

11. Bli av med kryp sniglar och insekter

Vinäger är ett naturligt insektsmedel och helt ofarligt för dina husdjur.

Spraya vinäger i kanterna av dina rabatter så håller du krypen borta. Du kan även spraya vinäger direkt på envisa mördarsniglar, det är ingen vacker syn, men det funkar skriver Orchard Care Lady.

Några av dessa tips hade jag hört talas om innan, och min mamma brukar alltid ha en sprayflaska med vinäger redo, men många av dessa var helt nya för mig.

Hur många hade du hört talas om innan?

Wikimedia Commons

Dela gärna denna lista med knep med dina vänner på Facebook som också gillar att påta i trädgården!