11 smarta knep för att återanvända gamla vinkorkar

Att dricka ett glas vin till middagen efter en stressig dag är någonting jag uppskattar, det kan verkligen ge en vardagskväll lite guldkant. Med åren har jag därför samlat på mig en hel del vinkorkar.

Även om en del vinflaskor idag har skruvkork är det fortfarande många av mina favoritviner som har den gamla varianten, och visst är det något alldeles speciellt när man hör det där ploppet och flaskan öppnas.

En dag märkte jag att jag nästan hade en hel låda full med gamla korkar och eftersom att jag inte gillar att slänga saker i onödan försöker jag återanvända det jag har så gott det går.

Nu tänkte jag därför dela med mig av mina favorittips på vad hur du kan använda de gamla korkarna till.

ANNONS: Vi svenskar älskar Black Tower, ett lättdrucket halvtorrt vitt vin med fräsch sötma som levereras i en annorlunda och trendig box.

1. Återförsluta påsar

Brukar du köpa plastklämmor för att stänga öppnade påsar? Det behöver du inte göra längre, skär bara ett enkelt snitt i ena kortsidan av korken och tryck fast över en hopvikt påse. Det håller precis lika bra som en plastklämma och du spar både tid och på miljön!

Youtube

2. Dryckesunderlägg

Vill du ha snygga underlägg till glas och koppar? Dela korkarna på mitten på längden och limma ihop med en limpistol. Du kommer få både snygga och användbara underlägg som dessutom skyddar ditt soffbord från fula fläckar.

Youtube

3. Göm/skydda en USB-sticka

Har du ett USB-minne som ofta försvinner? Dela på korken, låt den ena delen vara dubbelt så stor som den andra.

Borra sedan ut hål i båda delarna så att USB-minnet får plats. Det brukar fastna bra, men om du vill kan du sätta en klick lim i vardera bit så kan du vara säker på att det inte ramlar ut.

Har du dessutom hemligheter på USB-minnet är vinkorken det perfekta gömstället.

ANNONS: Black Tower har en druvig smak med sötma, inslag av päron, tropisk frukt, honung och mandel.

Youtube

4. Hålla sladdar på plats

Förut hade jag alltid en hög med sladdar som fastnade i varandra, varje gång jag behövde en fick man hålla på i timmar för att få loss den önskade sladden.

Men inte nu längre, borra två hål i sidan av korken och knyt fast ett gummiband. Nu är det hur enkelt som helst att hålla ordning på dina sladdar.

Youtube

5. Spela luffarschack

Genom att skära centimetertjocka skivor av korken kan du enkelt tillverka ditt eget luffarschack. Det enda du behöver är några korkar, en penna och ett papper. Rita ett kryss på fem av korkskivorna och en ring på resterande fem, rita en spelplan på en pappersbit och sen är det bara att sätta igång!

Är du lite mer händig kan du även göra ett hemmagjort backgammon-spel, men räkna med att det tar lite längre tid.

Pixabay

6. Flytande nyckelknippa

Gillar du att åka båt, eller att bara hänga på bryggan under sommaren? Då är risken stor att dina nycklar hamnar i vattnet.

En riktigt katastrof om du precis som mig har både jobbnyckel, hemnyckel och extranyckel på samma knippa. Är det djupt där du tappade nycklarna kan du nästan vara säker på att det var sista gången du såg dem.

Skruva fast en liten ögla i ena änden av korken och fäst nycklarna på den, då behöver du aldrig mer vara rädd för att tappa dem i vattnet. Dessutom blir de väldigt enkla att hitta om du brukar ha dem i väskan.

Du kan även fästa en kork på sina solglasögon, då behöver du inte vara rädd för att de ska sjunka till botten heller!

Youtube

ANNONS: I Sverige har Black Tower varit en självklarhet i över 10 år – passar perfekt som sällskapsvin och till asiatiska rätter.

6. Bildhållare

Har du massa gamla foton hemma men vill inte lägga pengar på dyra ramar? Lugn, då är det här knepet för dig.

Med ett enda snitt har du en både snygg och praktisk bildhållare. Dessutom är det enkelt att byta bild om du har tröttnat.

Youtube

7. Grytunderlägg

Du kanske inte har tänkt på det, men många grytunderlägg är faktiskt tillverkade av kork. Men de vi köper på Ikea brukar inte va speciellt snygga att ha framme.

Med hjälp av några korkar kan du göra personliga grytunderlägg på bara några minuter.

Antingen köper du en stålram och sätter korkarna innanför, eller så använder du silvertejp, det går precis lika bra.

Flickr

8. Säkerhetsskydd på fiskedrag

Att få ett fiskedrag i fingret kan jag av egen erfarenhet säga inte är speciellt roligt. 

Om du täcker de vassa krokarna med vinkorkar slipper både du och dina familjemedlemmar att få en krok i fingret eller ansiktet. 

Youtube

9. Snygg lampskärm

Har du en ful gammal lampskärm hemma som behöver piffas till? Du kan egentligen dela korkarna hur du vill eller behålla dem hela, men i det här exemplet är de delade på längden. Med en limpistol kan du lätt täcka din gamla lampskärm i korkar. Här är det bara din fantasi som sätter gränser.

Tänk på att ha ett säkert avstånd mellan korkarna och lampan så att det inte uppstår någon brandrisk.

kork7.3
Youtube

ANNONS: Vi svenskar älskar Black Tower, ett lättdrucket halvtorrt vitt vin med fräsch sötma som levereras i en annorlunda och trendig box.

10. Kylskåpsmagneter

Att täcka kylen med fina bilder och tidningsklipp har jag alltid tyckt är trevligt, men jag brukar aldrig har tillräckligt med magneter.

Dela korken på mitten och fäst en bit magnet på den platta sidan, vips har du snygga och hemgjorda magneter. Dessutom spar du på miljön.

Youtube

11. Slipp trassel men hörlurar

Varje gång jag plockar upp mina hörlurar ur väskan har de blivit till en liten boll som är nästan omöjlig att trassla upp.

Men nu är det hur lätt som helst. Med två enkla snitt i vardera kortsidan av korken kan jag enkelt snurra upp hörlurarna och fästa snäckorna på ena sidan och ingången på den andra. Att plocka upp lurarna ur väskan är nu en fröjd.

Youtube

Här kan du se en detaljerad instruktionsvideo på hur du gör flera av dessa knep:

Jag hoppas att du tycker att dessa tips är lika användbara som jag, tryck gärna på dela-knappen nedan så att alla dina Facebookvänner också får ta del av dessa smarta knep!