12 saker som händer med din kropp när du äter ägg

12 saker som händer med din kropp när du äter ägg

Snart är det påsk och äggförsäljningen slår i höjden, bara under påskveckan äter vi drygt 2000 ton ägg i Sverige.

Men vi borde äta mer ägg varje dag, ägg är nämligen supernyttigt.

Ägg är fulla av både proteiner, aminosyror, järn och antioxidanter. Det är perfekt mat för atleter och de som vill bygga muskler. Separera inte ägget, ät hela, både vitan och gulan är fulla av nyttigheter.

Gulan innehåller dessutom ett näringsämne som heter Kolin, som kan öka fettförbränningen.

Tänk dock på att alltid välja ekologiska ägg då det är bättre både för dig och djuren. Ägg är ett av de nyttigaste livsmedel vi har, här kommer en lista på varför alla borde äta mer ägg.

1. Du får aminosyror

Kroppen producerar 11 aminosyror själv, men behöver 9 till för att må bra. 

Studier visar att du kan tillgodose dig alla dessa genom att äta ägg. Om du får i dig för lite av dessa aminosyror kan dina muskler förtvina, du kan få dåligt immunsystem och känna dig utmattad.

2. Bra för kolesterolet

Det finns bra och dåligt kolesterol, och förr trodde man att äggulan som innehåller fett påverkade kroppens kolesterolvärden negativt.

Men nu visar studier från Harvard att det inte stämmer, ägget innehåller massvis med näringsämnen som är bra för kroppen.

Pixabay

3. Stärker immunförsvaret

Studier visar att om du äter ett eller två ägg om dagen kan du skydda dig mot infektioner, sjukdomar och virus. Ägg innehåller nämligen 22 procent av det rekommenderade intaget av selen, som stärker immunförsvaret.

4. Bra för hjärtat

Personer med små LDL-partiklar löper större risk att drabbas av hjärtproblem. Forskning visar att ägg faktiskt kan förstora LDL-partiklarna och på så sätt minska risken för hjärtproblem.

5. Stimulerar hjärnan

Ägg innehåller kolin, ett relativt okänt näringsämne eftersom att det inte är livsnödvändigt dock har det flera väldigt goda egenskaper.

Bland annat är är det mycket bra för hjärnan, kolin hjälper till att sänka det dåliga kolesterolet i din kropp vilket kan bidra till ett bättre korttidsminne. 

Pexels

6. Stärker tänder och ben

Ägg innehåller kalcium – som gör skelettet starkare och förebygger benskörhet. De innehåller också D-vitamin, som reglerar kalkbalansen i skelett och tänder, mer om vad ägg innehåller kan du läsa på livsmedelsverkets hemsida.

7. Bra för ögonen

Harvard Medical School skriver att antioxidanterna lutein and zeaxanthin som finns i ägg skyddar ögonen och minskar bland annat risken för gråstarr.

8. Ökar mättnadskänslan

Ägg är både kalorisnåla och proteinrika, på Topp Hälsa kan man läsa att de som äter två ägg till frukost eller middag har minskad aptit i upp till 36 timmar efter att de ätit ägg.

9. Hjälper dig gå ner i vikt

Eftersom att ägg håller dig mätt längre minskar behovet av att småäta som kan bidra till att du går upp i vikt. Nästa gång du känner dig hungrig, ät ett kokt ägg så ökar du chanskerna för att behålla vikten. 

Pexels

10. Bygger muskler

Ägg är fulla av protein vilket behövs för dig som vill bygga muskler. Tränar du mycket är en äggrik kost verkligen att rekommendera

11. Bra för hår, hud och naglar

B-vitaminet och omega 3-fettsyrorna i ägg hjälper dig att få bättre hår, hud och naglar.

12. Mer energi

Proteinet i ägg ger dig en stabil och varaktig energi, skriver Aktiv Träning blir du lätt trött är det perfekt att äta ett ägg.

Wikimedia Commons

Att ägg var bra visste ni kanske redan, men att det var så här bra hade jag faktiskt ingen aning om.

Dela gärna denna artikel vidare på Facebook, så att fler får ta del av alla positiva egenskaper ägg kan ha på vår hälsa!