12 smarta användningsområden för brännvin

Vodka eller brännvin som det också kallas i Sverige har nog de flesta över 18 år druckit någon gång. Själv är jag inte så förtjust i starksprit, och därför brukar den där flaskan man får med sig hem från tax free butiken bara bli stående på hyllan.

Efter att ha kommit över denna minst sagt udda lista har jag äntligen användning för flaskan som så länge bara samlat damm.

Här kommer en lista på tolv saker du kan använda ditt överblivna brännvin till.

 

Wikipedia

1. Få unkna handdukar att lukta fräscht igen

Har dina handdukar börjat lukta lite? Det är framförallt vanligt på sommaren enligt Better Homes and Gardens. Oroa dig inte, häll en deciliter vodka i tvättmaskinen tillsammans med ditt vanliga tvättmedel. Låt maskinen fyllas och stäng sedan av den i en timme och låt handdukarna stå och dra innan du startar maskinen igen. Lätt som en plätt!

 2. Ger längre liv åt snittblommor

Jag älskar att ha färska blommor hemma, men allt för ofta tar det bara några dagar innan de dyra blommorna har vissnat. Tillsätt 1 tesked vodka per liter vatten du har i vasen. Alkoholen dödar ovälkomna bakterier som får blommorna att vissna snabbare än de borde skriver Daily Mail.

 3. Dämpar klåda och smärta vid kontakt med giftig murgröna

Det finns inget som är så irriterande som att gå emot en buske med giftig murgröna när du är ute i naturen. En trevlig vandring kan snabbt vara förstörd. Men om du har lite vodka till hands är det bara att badda det drabbade området och du kan snart fortsätta din vandring som om att ingenting hade hänt skriver Tip Hero.

 4. Ger doftpinnar en extra kick

Gillar du också att ge ditt hem en trevlig doft med hjälp av doftpinnar. Jag brukar göra mina egna essenser, men efter att ha fått ett tips från en väninna tillsätter jag alltid cirka en halv deciliter vodka till mina blandningar, det gör verkligen att mitt hem dofta extra gott.

Flickr

 5. Perfekt att använda för att göra hemgjord smakarom

I många recept står det att du ska använda dig av vaniljextrakt eller någon annan trevlig smak, till exempel apelsin eller citron. Jag gillar inte att köpa färdiga extrakt utan gör de gärna hemma själv med överblivna fruktskal eller vanlijstänger.

Dock står det ofta att dessa ska göras med bourbon, men vodka fungerar precis lika bra. Det är bara att fylla en liten glasflaska med önskad smar, vanlijstång, apelsinskal, eller varför inte myntablad? Täck sedan med brännvin och låt stå.

 6. Ger hemgjord glass perfekt konsistens

Har du också varit med om att den hemgjorda glassen blivit för hård?

Det är enkelt fixat, tillsätt bara en matsked vodka i din glassmet så får du en perfekt, krämig konsistens skriver Tip Hero.

 7. Ger dig den knaprigaste friterade kyckling du någonsin smakat

Om man nu väl ska unna sig att äta friterat, bör det verkligen vara krispigt, annars får det vara. På Serious Eats kan man läsa om det perfekta tillvägagångssättet för att slippa soggig kyckling. 

8. Rengör glasrutor på ett effektivt sätt

Att göra sin egen glas-spray är både enkelt och roligt. Blanda bara två deciliter brännvin med en halv deciliter vitvinsvinäger och en halv tesked diskmedel, häll bara i en sprayflaska så är den klar att användas. Dina fönster kommer aldrig ha sett renare ut.

Pixabay

 9. Hjälper dig att hålla din andedräkt fräsch

Tro det eller ej, men att blanda nio matskedar kanel med två deciliter billig vodka kommer att göra ett under för din andedräkt skriver Discovery. Du behöver inte svälja blandningen, bara gurgla en liten stund, och spotta sedan ut. Alla kommer att fråga dig vad du har för knep för att få en fräsch andedräkt som håller länge.

 10. Bli av med fotsvett

Vodkan som är bakteriedödande och uttorkande vilket motverkar illaluktande fötter och dödar svamp och bakterier som annars stormtrivs i dina skor. Speciellt på varma sommardagar.

11. Laga en trasig puderdosa

Har du tappat en nästan ny puderdosa i marken så att den gått sönder och det bara är små bitar och pulver kvar? Oroa dig inte, enkelt fixat.

Töm ut pulvret i en påse, och rengör dosan. Mosa pudret i påsen ordentligt så att det inte är några klumpar kvar. Häll tillbaks pudret i dosan och droppa i några droppar brännvin. Rör runt tills du har en jämn smet och applicera sedan tryck men hjälp av en burk eller ett glas, ha en bit hushållspapper mellan. Låt det sedan torka över natten, vips har du ett sprillans nytt puder. Vill du ha en mer detaljerad beskrivning på hur du gör, klicka här.

 12. Rengör smutsiga madrasser

Har du en gammal säng hemma som behöver en uppfräschning? Enkelt, blanda någon deciliter vodka i en sprayflaska med vatten spraya sedan och låt torka, skriver Sköna Hem. Alla bakterier dör på nolltid. Om du vill kan du dammsuga madrassen innan så blir du även av med oönskat damm.

Pixabay

Var inte snål, dela gärna dessa smarta knep med dina vänner på Facebook, så att de också kan få användning för sin överblivna vodka!