13 klockrena japanska uppfinningar – som borde finnas i alla länder

Från kinesiska muren till pyramiderna i Egypten – världen är full av fantastiska byggnadsverk och uppfinningar. Men även om dessa byggnader är otroliga, blir jag alltid som mest imponerad över uppfinningar som underlättar vardagen. Detta är något som japanerna är mästare på.

Visst, det finns en mängd fantastiska naturupplevelser och arkitektur att bevittna i Japan. Men det som verkligen får en att häpna är deras finurliga vardagsuppfinningar. Från läskburkar för blinda till stolar med väskhållare – här är 13 japanska uppfinningar som borde finnas i alla länder.

1. Bensinpumpar som hänger i taket

Det här är något som alla bilägare känner igen. Alla har vi parkerat på fel sida pumpen, eller så räcker inte slangen ända fram. I Japan har de inte det problemet. Deras pumpar sitter fast i taket, vilket gör att slangen kan dras precis som man vill.

2. Automater som serverar RIKTIG mat

Hur många gånger har man stått hungrig vid en försäljningsautomat och det enda som finns att köpa är chips eller någon trött chokladbit? Man skulle ju göra vad som helst för lite riktigt mat just då. I Japan är det möjligt – de har nämligen automater som serverar pasta, pommes frites och stekt ris. Du kan till och med köpa djurmat!

3. Compact parking

Jag vet, compact parking finns inte bara i Japan. Men där har de något man kan kalla för VERKLIG compact parking. Titta bara på bilden nedan, där två bilar får plats på lika mycket plats som en.

4. Läskburkar för blinda

Jag har ofta tänkt på hur blinda väljer vilken dricka de ska köpa. Om man bor i Japan behöver man inte fundera på det – där finns det burkar med punktskrift som beskriver vad den innehåller.

5. Stolar med väskhållare

Det här kan verka som en onödig uppfinning. Men jag har ofta problem med att veta vad jag ska göra av väskan när jag sätter mig. Lägger jag den på golvet blir den smutsig och hänger jag den på stolen glider den bara av. Japanerna har självklart löst detta genom att bygga in väskhållare i stolarna.

6. Bubbelplast som aldrig tar slut

Detta kan också låta som en bagatell, men bubbelplast har faktiskt använts för att lindra stressen för studenter. Det jobbiga är bara att man behöver en otroligt stor mängd, eftersom den tar slut snabbt. I Japan har de insett plastens avstressande effekt – och skapat bubbelplast som inte tar slut.

7. Automatiska taxi-dörrar

Det är väldigt vanligt att åka taxi i Japan. Effektiva genier som de är så har de kommit på ett sätt att optimera åkandet. Taxidörrar som öppnas automatiskt skänker många japaner lite vardagslyx dagligen.

8. Väldigt minimalistiska hotell

De gillar som sagt effektivitet i Japan. Och med sina super-minimalistiska hotell har de tagit det till ytterligare en nivå. Dessa hålor är hotellrum som är framtagna för människor som ständigt är på språng, och bara vill ha lite sömn.

9. Musikaliska vägar

Om automatiska taxi-dörrar var lite vardagslyx är det här något som jag verkligen tror ger ett värde. Vägarna spelar en trivsam melodi när du kör på den och garanterar en trevlig färd.

10. Katt-kaféer

Bandet mellan husdjur och ägare är något som japanerna erkänner fullt ut. Därför finns det runt om i landet speciella katt-kaféer dit man kan gå och ta en kopp te och spela schack med sin lilla älskling.

11. Ett landsomfattande utropningssystem

Japan är tyvärr ett land som drabbas av naturkatastrofer då och då. Det är inte så mycket att göra åt, men landet har i alla fall sett till att medborgarna kan informeras. Högtalare som är uppsatta över hela landet låter invånarna veta om det är fara. När det är lugnt spelar de trevlig musik och talar om för barnen när det är dags att gå hem.

12. Schemalagd vila på jobbet

Det här är min personliga favorit! I Japan är det olagligt att inte låta anställda ta en liten lur efter lunchen. De har till och med ett ord för det ”Inemuri” som betyder ”medveten sömn”.

13. Spa i tågvagnar

Det är nog inte bara jag som kan tycka att man är värd att bli lite bortskämd efter en lång och hård arbetsdag. I Japan har man insett detta, och konstruerat tågvagnar med fotspa – så att alla pendlare kan stressa av på väg hem från jobbet.

Jag blir verkligen imponerad när jag ser dessa uppfinningar som gör vardagen lite lättare. Dela gärna detta med dina vänner för att visa dem att japanerna är mästare på vardagsuppfinningar.