13 smarta användningsområden för överbliven lök

Att lök är en riktigt smakförhöjare vet många, och det är en viktig del i nästan all matlagning. Dock är det inte helt ovanligt att barn brukar rynka på näsan om de hör att det finns lök i maten. Något de säkerligen inte märkt om du inte sagt någonting.

Lök som ofta sticker i ögonen och har en skarp doft, blir mild och söt om den tillagas på rätt sätt.

Men förutom att den passar i nästan all mat oavsett ursprung så har löken flera andra egenskaper som kan vara bra att lägga på minnet. 

Pexels

Löken har hög svavelhalt vilket ger den både antiseptiska och antibiotiska egenskaper, en mångsidig ingrediens som alla borde ha hemma.

nutritiondata.self.com kan du läsa att lök förutom svavel, innehåller vitamin A, B6, C och E och de är dessutom fulla av natrium, kalium, järn och folsyra. Det är inte bara själva löken som är bra att ta tillvara, även skalen är fulla av nyttigheter.

1. Jämn blodsockernivå

Enligt Mitt Kök innehåller lök proteiner, fibrer, krom, C-vitamin och flavonoider. Genom att äta en bit lök med jämna mellanrum kan det också bidra till att sänka ditt kolesterolvärde – och hålla blodsockernivåerna på en jämn och bra nivå.

Flickr

2 Bättre kolesterolvärden

Enligt läkaren Victor Gurewich kan ett intag av rå lök eller lökskal hjälpa patienter med onormalt lågt HDL-kolesterol (det goda kolesterolet). Undersökningar visar på en ökning på upp emot 30 procent för personer som ätit rå lök eller lökskal i 2-3 månader.

3. Bra för blodtrycket

Forskning visar att lökskal innehåller ämnen som är bra för ditt blodtryck, det kan hjälpa dig oavsett om ditt blodtyck är högt eller lågt.

4. Bra mot kliande insektsbett

Lök är alltså ett bra komplement till värktabletter när du behöver smärtstillande – och en av fördelarna är att den kan lindra svidande insektsbett. Genom att gnugga den mot det drabbade området kommer löken suga ut giftet och förhindra klåda.

5. Mot öronvärk

Ett gammalt klassiskt husmorsknep är att löken faktiskt kan bota öronvärk. Genom att stoppa en bit i örat kommer öronvaxet att mjukna – och dämpa smärtan. Otroligt!

Wikimedia Commons

6. Mot dålig lukt

Som om det inte vore nog med alla hälsofördelar är löken också ett bra medel för att få det att lukta fräscht i hemmet. Som vi nämnde tidigare kan färsk lök absorbera bakterier – och genom att skära några snitt i en lök och låta den ligga framme rengör den luften i ditt hem om det har luktat lite unket.

7. Dämpa feber

Det låter knäppt, men ett annat trick med löken är att lägga den i strumporna innan det är dags att sova. Detta hjälper till att dämpa en betungande feber eller influensa och på samma sätt som den botar förkylning så kommer du att må mycket bättre när du vaknar på morgonen.

Pixabay

8. Mot förkylning

Löken kan absorbera bakterier och giftiga ämnen väldigt bra – något som gör att den kan sätta stopp för en kommande förkylning. Lägg en oskalad lök eller en bit som är uppskuren på ett fat och ställ det bredvid dig innan du ska lägga dig för natten. På morgonen kommer du att må mycket bättre!

9. Minskar risken för sjukdomar

Forskaren Vanesa Benítez har kommit fram till att sjukdomar som tjocktarmscancer, typ 2-diabetas och hjärt- & kärlsjukdomar kan förebyggas om man äter lökskal.

Fenolföreningar i löken hjälper till att förhindra kranskärlssjukdomar och har även anti-cancerogena egenskaper.

10. Fulla av antioxidanter

Lökskal är fulla av antioxidanter, vilket är toppen för kroppen och ditt immunförsvar.

11. Motverkar fetma

Lökskalen är fulla av fibrer och det kan hjälpa personer som lider av fetma och typ 2-diabetes, säger forskaren Vanesa Benítes.

Pixabay

12. Bra för håret

Forskning visar att lökskal är fulla av svavel, vilket tros gynna tillväxten av hår och gör håret starkare.13. Hjälper personer med diabetes typ I och II

Ett stort intag av lök har sänkt blodsockernivån hos personer med diabetes typ I och II och kan möjligtvis blockera nedbrytning av insulin i levern skriver University of Michigan.

Max Pixel

Den kommer aldrig att slängas någon lök hemma hos mig igen.

Var inte snål, DELA gärna med dina vänner på Facebook så att de också får ta del av dessa smarta användningsområden!