14 matvaror du aldrig ska ställa i kylen

När jag lärde mig laga mat ställde jag automatisk nästan all mat i kylskåpet. Kylan håller väl maten fräsch, tänkte jag.

Så jag måste säga att jag blev ganska chockad när jag fick se den här listan.

I själva verket så finns det gott om livsmedel som helt enkelt inte borde ställas in i kylskåpet.

Här 14 saker som du inte bör ställa in i kylen:

Bananer

För att få ut det mesta av dessa gula bär (ja bananen är faktiskt ett bär) så bör du lagra dem på köksbänken. Kylskåpet gör nämligen att bananerna har svårare att behålla sina näringsämnen. Dom mognar även mycket långsammare, skriver Heatly Leo.

Det låter kanske som någonting bra tycker du, men saken är den att risken för att bananen kommer att bli brun och rutten är större för den korta tid när bananen kommer att vara magiskt söt och lagom mjuk minskar.

Wikipedia Commons

Lök

Ett nät med lök hittar du i nästan alla svenskars kylskåp. Men egentligen mår löken bäst av att lagras på en mörk plats och i rumstemperatur.

Detta gäller dock bara hel lök, har du en halv lök över efter matlagningen så bör du förvara den i kylskåp.

Pixabay

Avokado

Att hitta en perfekt, mogen avokado är i sig en stor vetenskap. Men du gör det mycket enklare för dig själv om du förvarar den i rumstemperatur.

Kylskåpet hindrar avokadon från att mogna. Är avokadon däremot mogen fast du inte har tid att äta den så kan du stoppa in den i kylen så håller den lite längre.

Vitlök

Du har säkert också varit med om detta, du köper ett nät med vitlök och hinner nästan aldrig använda alla innan det börjar komma gröna skott ifrån dem.

Detta förhindrar du om du istället förvara vitlöken framme på köksbänken. Dessutom slipper du då att vitlöken blir mjuk och gummiaktig som den också kan bli om du förvarar den i kylen.

Ägg

Om du någon gång varit i en mataffär i Sydeuropa så har du kanske lagt märke till att dom förvarar sina ägg i rumstemperatur medan vi i Sverige nästan alltid har dom i kylskåpet.

Det har uppstått mycket diskussioner om detta men faktum är att det inte finns något bra argument för att sätta äggen i kylskåpet. Tvärtom visar forskning att äggen förlorar både smak och arom om dom förvaras i kylen.

Vill du att äggen ska smaka gott är det därför en självklarhet att du skall förvara äggen i rumstemperatur.

Pixabay

Bröd

Torrt och hårt rågbröd är nog något av det mest oinspirerande man kan äta.

Men faktum är att brödet kommer att hålla bättre om du inte förvarar det i kylskåpet.

Tomater

Solmogna tomater är något av det godaste man kan äta tycker jag. Men kylskåpet kan verkligen förstöra detta. Den kalla luften stoppar mognaden vilket innebär att tomaten förlorar sin smak.

Wikipedia Commons

Honung

Honung är en av de få saker som är naturligt konserverade om dom förvaras i en lufttät behållare. Stoppar du däremot honungen i kylen riskerar du att honungen kristalliseras och den blir hård och svår att använda.

Meloner

Så länge du inte skurit i melonen så går den lika gärna ha den i rumstemperatur. Forskning visar att du bevarar melonens näringsämnen och antioxidanter då.

Ketchup

Ketchup innehåller både syror och socker som gör att den håller nästan hur länge som helst i rumstemperatur.

Citrusfrukter

Både apelsiner, citroner och citrusfrukter över lag förvaras bäst i rumstemperatur. Dom mognar bättre och kylan ska skada skalet och dom möglar lätt.

Pixabay

Gurka

Gurka burkar jag alltid ha i kylen, men den är känslig för både höga och låga temperaturer. Den kan lätt bli vattnig och mjuk i kylskåpet, men den ska heller inte förvaras i varmare temperatur än 10 plusgrader. Så ska du ha den i kylskåpet ha den då i en plastpåse.

Morot

Morötter bör inte heller förvaras i kylen. Kalla temperaturer kan göra att dom börjar ruttna och vattenfyllda. Dom gillar inte heller solljus, eftersom att dom är vana att vara under mark.

Marmelad

Marmelad och sylt som man köper är fullproppade med socker och konserveringsmedel, därför finns det ingen anledning att förvara dom i kylskåpet.

Det är dessutom lättare att bre och godare om den är rumstempererad.

Pixabay

Jag kommer definitivt att tänka om helt när det gäller förvaringen av min mat hemma.

Tveka inte att dela detta med dina vänner så att dom också kan ta del av denna matnyttiga information.