14 ovärderliga knep till alla som älskar att ha ett rent hem

Följande 14 råd är helt lysande för att hålla huset rent och de allra flesta är desstuom miljövänliga.

Och oroa dig inte för om det blir rent eller inte – jag har nämligen kontrollerat samtliga knep och det fungerar!

1. Mikrovågsugnen

Facebook

Pressa ut lite tvål på en våt svamp, gnugga in ordentligt så att du får en bra mängd skum. Sätt svampen i mikron, slå på den på lägsta effekt och vänta i 30 sekunder. Öppna dörren och torka mikrovågsugnen. Det går snabbt och du får bort dålig lukt och bakterier, som kommer fasta på svampen. 

2. Madrasser

Epimg

Med tiden blir alla madrasser smutsiga. För att få dem som nya igen, strö över lite bakpulver och vänta några timmar innan du damsuger. Alla spår av smuts och lukt försvinner. Denna metod fungerar även på soffor.

3. Skärbrädor

Facebook

Kombinationen av salt och citroner är en utmärkt kombination för att rengöra skärbrädor av trä. När du har täckt ytan med salt, skrubba med en halv citron. Skölj av med varmt vatten. 

4. Brödrosten

wonderfulengineering  

Med hjälp av en gammal tandborste kan du lätt rengöra alla svåråtkomliga platser i brödrosten. 

5. Vattenkranar

Pinterest

Om du gnider in dina kranar med lite vaxpapper kommer vatten- och smutsfläckarna hålla sig borta under en lång tid.

6. Strykjärnet

fiberosity  

Lägg en mjuk trasa på strykbordet och strö 1 msk salt på den. Värm strykjärnet till hög värme och stäng av ångan. Stryk den saltade handduken några gånger, men pressa inte för hårt. Några minuter senare kommer ditt strykjärn vara som nytt igen! 

7. Bestick

Pixabay

Lägg aluminiumfolie i en skål, häll i 3 deciliter grovsalt och kokande vatten över. I med silvret och låt det ligga i i skålen under 20 minuter. Skölj i kallt vatten och torka. Aluminiumet skapar tillsammans med saltet en kemisk reaktion och besticken blir rena och blanka utan gifter eller gnuggande!

8. Kläder

pinimg

Det är lätt att bli av med fettfläckar på kläderna med hjälp av nedsmulad, vit krita. Gnugga in kritpulvret och inom några timmar kommer kritan att absorbera upp fettet. 

9. Persienner

Pinterest

Persienner kan vara mycket svåra och tidskrävande att rengöra. Men du kan faktiskt bara använda en gammal strumpa och lite vitvinsvinäger för att rengöra bladen med minimal ansträngning.

10. Stekpannor

Newsner.com

Använda salt är den överlägset bästa sättet för rengöra en gjutjärnspanna. Saltet absorberar olja och hjälper till att avlägsna delar av eventuell bränd mat. Blanda saltet med lite vatten och skölj av. 

11. Mattor

homemakerchic

Blanda en tredjedel vitvinsvinäger och två tredjedelar vatten i en blomspruta. Spraya blandningen på eventuella fläckar på mattan och lägg en våt trasa över. Slå på strykjärnet, ställ in på ”ångläge” och stryk över trasan i 30 sekunder. Adjö, fläckar!

12. Diskhon

apartmenttherapy  

Rengör diskhon med bakpulver och en gammal tandborste, lägga sedan några skivor citron i hålet och skölj noggrant med vanligt vatten.

13. Fönster

reddit
Reddit

Rengör fönstren som du brukar, men se till att gnugga dem torra med en tidning. Det blir superrent och du slipper tråkiga fläckar!

14. Obehaglig lukt

Flickr/BillHr

Häll en tesked vaniljextrakt i en skål, placera sedan i ugnen på 150 grader i en timme. Ditt hus kommer att fyllas med en magisk doft och alla obehaglig lukt försvinner! 

Vi känner nog alla någon som kan behöva bli bättre på att hålla rent hemma, så tveka inte att dela vidare dessa smarta tips med alla du känner på Facebook!

Förhoppningsvis kan dessa 14 smarta tips hjälpa någon i framtiden 🙂