17 smarta användningsområden för vaselin du aldrig någonsin hört talas om förut

Nästan alla har en burk vaselin hemma i badrumsskåpet, och visst är det är perfekt när du är torr om läpparna. Men visste du att det finns betydligt fler användningsområden för den vanliga salvan.

Här kommer en lista på 17 smarta knep du förmodligen aldrig hört talas om tidigare. Det bästa av allt är att de faktiskt fungerar riktigt bra!

1. Få parfymen att hålla längre

Tycker du att parfymen du sprutat på inte håller mer än någon timme? Smörj på lite vaselin innan så sitter parfymen hela kvällen.

2. Smörj tröga blixtlås

Har ditt blixtlås blivit trögt eller fastnat? Smörj med lite vaselin så kommer det at gå lätt som en plätt

3. Fixar bångstyrigt hår

Har du torra toppar, eller frissigt hår som vägrar ligga på plats? Med lite vaselin är problemet löst på nolltid.

Pixabay

4. Putsa skor

Vaselin fungerar bra till att putsa läder. Gnid in dina skor eller din skinnjacka, så håller de sig i fint skick.

5. Underlätta målningen

Har du ingen maskeringstejp hemma när du ska måla om ett fönster eller byrå kan du smeta in de ställen du vill hålla fria från färgstänk med vaselin. Smidigt!

Pixabay

6. Få ljudliga dörrar att sluta gnissla

Gnälliga gångjärn kan vara riktigt irriterande. Ett tips är att smörja in dem med vaselin, ta gärna hjälp av en liten pensel för att komma åt ordentligt.

7. Tar enkelt bort smink

Har du inget sminkborttagningsmedel? Stryk på lite vaselin och ta sedan enkelt bort sminket med hjälp av en bomullstuss.

8. Underlätta när du målar naglarna

Stryk lite vaselin runt naglarna innan du målar dem så får du enkelt bort nagellack som kommit utanför.

Pixabay

9. Håll myggen borta

Mygg, knott och andra flygfän har inte en chans mot det kletiga vaselinet, så har du inget myggmedel tillhands är det bara att stryka på ett lager med vaselin.

10. Få bort vattenmärken från trä

Har någon ställt ett blött glas på ditt fina träbord och lämnat efter sig en ful ring? Inga problem, stryk på lite vaselin, låt sitta över natten och torka sedan bort överflödet och ringen är spårlöst försvunnen.

11. Gör om smink till ögonskugga

Har du ett pulversmink du gärna använder som ögonskugga? Blanda med lite vaselin och det håller sig på plats vare sig du vill ha ögonskugga eller färg på läpparna!

PublicDomainPictures

12. Ta enkelt bort sminkfläckar från kläder

Sminkfläckar på handdukar eller klädesplagg kan vara tufft att få bort. Men prova att lägga på en liten klick vaselin på området med en trasa en kvart innan du kör det som ska tvättas i maskinen. I många fall leder det till att sminket försvinner helt.

13. Laga en trasig skärm

Har du tappat mobilen i golvet så att skärmen spruckit? Lätt hänt, men oroa dig inte, med lite vaselin kan du enkelt laga skärmen och du slipper lägga dyra pengar på reparation i onödan. Fyll sprickorna med vaselin och torka bort överflödet. Läs mer om ur det fungerar här.

14. Få loss ringen

Om ringen fastnat på fingret kan du använda vaselin, så glider den förhoppningsvis av lite lättare.

15. Använd när du färgar håret

Om du färgar ditt hår själv kan du testa att smörja vaselin runt hårfästet, innan du lägger på färgen. På så sätt slipper du den där skuggan av hårfärg som annars lätt blir kvar på huden.

OpenPhoto

16. Tar bort rödvinsfläckar

Rödvinsringar på ett fint träbord är inte så snyggt. Lägg vaselin på fläckarna och låt det sitta över natten. Sedan kan du torka bort med en trasa.

17. Slipp stearin som fastnat på ljusstaken

Du kan prova att smörja in de delar av ljushållaren där ljuset sitter, så rinner och fastnar inte stearinet lika lätt. Det blir också enklare att ta bort det stelnade stearinet efteråt.

Wikipedia

Visst är det fantastikt att en ensa salva kan vara till så mycket nytta!

Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook så att de också får ta del av de smarta knepen!