18 vetenskapliga anledningar till varför du alltid ska ha en öl i kylen

Förutom att öl är väldigt gott så finns det inte mer än 18 väldigt bra anledningar till att unna sig en öl eller två om dagen. Du ska dock inte dricka mer än så då kan det istället få motsatt effekt. 

Men ett måttligt intag av öl ska enligt många forskare ha bra effekter på kroppen. Det är dock ingen mirakelkur så om du skulle känna dig dålig kan det nog vara värt att besöka doktorn ändå.

Däremot finns det ingen anlening att skämmas om man unnar sig en kall öl efter jobbet, då kan du istället tänka på alla positiva effekter den kan ha.

1. Mot njursten

Öl sägs vara en dryck som minskar risken för uppkomst av njursten, medan drycker som läsk och light-läsk ökar riskerna, dock inte light cola.

2. Minska kolesterolet

Många har kanske redan hört att det kan vin kan vara bra mot högt kolesterol, nu är det även bevisat att måttlig konsumtion av öl kan ha samma effekt och sänka ditt kolesterolvärde.

Pexels

3. Höja nivåer av B-vitamin

Öl innehåller höga halter av flera olika sorters B-vitamin och intaget av en öl tillgodoser dig med upp till 12,5% av ditt daglia behov av B6.

4. Stärker skelettet

Öl innehåller en form av silikon, OSA som är bra för skelett och ligament. Det är bra för både tillväxt, utveckling och minskar risken för benskörhet.

Shutterstock

5. Hjälper mot insomnia

En liten sip på en öl ska enligt Indiana University School of Medicin öka dopaminpåslaget i hjärnan som får dig att känna dig lugn och avslappnad. Det hjälper dig om du har svårt att somna. Du ska dock inte dricka några stora mängder då kan det få motsatt effekt. En lagom dos är ca 15 ml alltså bara en matsked. 

6. Minska risken för hjärtattack

Om du dricker ca två burkar 33cl öl om dagen sägs risken för hjärtattack minska med utt till en fjärdedel. Dock finns det inga bevis för att det skulle ha bättre effekt om du dricker mer öl, snarare tvärt om. Överdriven ölkonsumtion är dåligt för hälsan.

7. Mot blodpropp

För män och kvinnor i medelåldern eller äldre har man kommit fram till att ca två öl om dagen kan minska risken för blodproppar vilket i sin tur kan leda till något så allvarligt som en hjärtattack. Alkoholen i ölen fungerar som en blodförtunnare och därav minskar risken för blodproppar.

8. Bättre minne

Humle är en av huvudingredienserna och innehåller ett ämne som heter Xanthohumol, ämnet finns bara i humle och forskning visar att det ska vara bra för minnet. För mycket öl kommer dock resulutera i att du istället kan tappa minnet.

Shutterstock

9. Yngre hy

I Japan har man lanserat ett öl som innehåller kollagen som kan göra att huden ser yngre ut. Ölet som har namnet ”Prescious” och var framförallt tänkt som ett öl till tjejer. Inga studier på om huden faktiskt såg yngre ut har ännu släppts.10. Gå ner i vikt

Öl, speciellt belgisk sådan ska enligt Tim Spector vid King’s Collage i London främja fettbekämpande bakterier i magen.

11. Åldersrelaterade förändringar

Xanthohumol är ett ämne som finns i öl. Forskare vid Oregon State University tror att det ämnet motverkar både övervikt och åldersrelaterande förändringar.

12. Mental ohälsa

En studie i ansedda New England Journal of Medicine slår fast att kvinnor som dricker en alkoholhaltig dryck om dagen löper mindre risk att drabbas av mentala problem när de blir äldre.

13. Ölmage

Ölmagen har vi alla hört talas om men enligt Kathryn O’Sullivan är det bara en myt. Öl har förhålladevis lågt kalori innehåll om man jämför med andra alkoholhaltiga drycker eller en kopp cappuccino. Dricker du med måtta så är det inte ölen som är boven om du helt plötsligt har en kula på magen.

Shutterstock

14. Mot Alzeimers och Parkinsons

Xanthohumol är som sagt ett ämne som finns i öl. Det ämnet motverkar inte bara övervikt, utan kan också skydda hjärnan mot sjukdomar som Alzheimers och Parkinsons. Enligt forskare kan öl till och med göra dig smartare. Problemet? Du måste dricka runt 1600 liter.

15. Vitaminer och fibrer

Vitaminer och fibrer i öl? Jajemän. ”Du skulle bli förvånad över hur många nyttiga vitaminer det finns i öl”, säger österikaren Dr Stephan Domenig till Huffinton Post.

16. Bra för håret

Spara slumpen och häll den i håret. Skådespelerskan Catherine Zeta-Jones har avslöjat att hon använder öl för att få det perfekta håret

17. Mot stroke

En studie som gjorts på 80 000 vuxna visar att 1-2 öl om dagen kan minska risken för stroke.

Pixabay

18. Förebygga Diabetes

2011 kunde forskare vid Harvard påvisa att för män i medlelåldern som dricker 1-2 glas öl om dagen så minskade risken för att utveckla typ 2 diabetes med upp till 25%.

Man ska vara försiktig mot alkoholen, så drick med måtta. DELA gärna detta så fler kan njuta lite extra av alla fördelar nästa gång dom tar en öl!