5 briljanta knep som gör spisrengöringen till ett nöje

Hemma hos mig är köket husets hjärta, oavsett vad vi har för tillställning, slutar det oftast med att alla står i köket och umgås, det blir en naturlig samlingsplats.

Jag älskar också att laga mat, både till familjen, nära och kära. Men det som kommer efter är inte alltid lika kul. Disken är inget problem, men spisen…

Det spelar ingen roll hur mycket jag gnuggar och skrubbar, den vill aldrig bli så där skinande ren som den var när den var ny.

En dag när jag pratade med en väninna om problemet, sken hon upp, hon hade en hel lista med smarta knep som verkligen fungerar.

Den är så bra att jag gärna vill dela den med er:

1. Handduksmetoden

Spraya spisen med vinäger, eller torka med en vinägerdränkt trasa, pudra med bakpulver och avsluta med att lägga på en varmt fuktig handduk. Låt ligga i cirka 15 minuter och torka sedan av med en fuktig trasa. Har inte all smuts släppt kan du gnugga lite med en Scotch-Brite.

2. Spisskrapa

Om du inte redan har en spisskrapa hemma, införskaffa en på momangen! Det är en skrapa med ett vasst blad längst fram, så att du enkelt kan skrapa bort inbränd smuts utan att repa spisen.

3. Vinäger och bakpulver

Häll rikligt med bakpulver på de smutsiga partierna på din spis. Spraya rikligt med vinäger ovanpå och låt marinera i 15 minuter. Torka av med en fuktig trasa. Upprepa proceduren om inte allt försvinner första gången.

4. Ammoniak och alkohol

Blanda en del ammoniak med tio delar vatten och tre delar rengöringssprit. Spraya de smutsiga områdena rikligt med lösningen och låt marinera i några minuter. Torka av spisen med en fuktig trasa.

5. Diskmedel

Häll diskmedel över spisen och pudra över lite rikligt med bakpulver, häll över en skvätt med väteperoxid. Blanda runt lite med hjälp av en diskborste så att hela spisen täcks. Torka rent med en fuktig trasa.

De här tipsen gäller främst om du har en spis med glashäll, eller induktionshäll. Har du gasspis eller en lite äldre spis med spisplattor ska du inte skrapa med en spisskrapa.

Kolla alltid att din spis tål de medel du tänkt använda innan du börjar.

Här han du se en instruktionsvideo med ytterligare ett smart spisrengöringsknep:

Jag tycker att alla knepen fungerar väldigt bra, men min favorit är handduksmetoden, jag brukar ta en kopp kaffe under tiden. Det är nästan som magi sen när jag drar trasan över spisen, den blir som ny varje gång.

Jag hoppas att du kommer gilla dessa tips lika mycket som jag. Dela gärna knepen vidare så att fler får ta del av dem och slipper stå och gnugga förgäves.