5 geniala knep som visar att din isform är klockren till mer än bara is.

De flesta av oss har en isform eller två liggandes där hemma i frysen – men ofta åker den bara fram om ett gäng isbitar ska kylas ned. Nu, när jag har sett detta, ställer jag mig dock frågan: varför använder jag inte isformen ännu mer?! Det är egentligen ganska självklart, men ändå är vi inte så många som tänker på det: denna lilla saken i plast kan ju faktiskt frysa in mängder av olika saker om man bara har lite fantasi och utnyttjar den till fullo! Eller vad sägs om att spara på ägg, örter eller varför inte ketchup tills dess att de verkligen behövs, istället för att bara slänga allt? Detta öppnade sannerligen mina ögon – och du får gärna dela vidare till dina vänner om du också tycker att detta är smart!

Frys in äggen

Närmar sig utgångsdatumet på äggen samtidigt som din äggkartong fortfarande är halvfull? Då kan du alltid prova att knäcka äggen i en isform och frysa in dem, för att spara dem från att bli dåliga. När du sedan ska använda äggen så är det bara att ta ut formen från frysen och släppa istärningarna i stekpannan, precis som med vilket ägg som helst!

Bildkälla: theprofessionalgardener.com

iskuber_utv

Örter

Färska örter är supergott att ha i maten och om du inte planerar att använda dem direkt så kan du frysa in dem! Ta bara timjan, rosmarin, salvia eller vad det nu är du har på lager och lägg de hackade örterna i isformen. Fyll på med olivolja, frys in – och ta ut när det är dags att använda örterna tillsammans med maten i stekpannan.

Bildkälla: Youtube

iskuber2

Druvor till vinet

Isbitar i vinet är ingen hit eftersom det lätt blir urvattnat. Så när du vill kyla ner ditt glas med vitt vin eller rosé – då är ett klockrent alternativ att istället använda druvor som du har fryst in. Skölj bara av druvorna, lägg dem i isformen och ta ut när de behövs. Bonus: det ger också fin färg i vinglaset!

Bildkälla: Youtube

iskuber3

Citron och apelsin

Det kan också vara härligt att kyla ner ett vanligt glas isvatten eller en drink. Ett tips som då är lite roligare än vanliga isbitar är om du skivar upp citron eller apelsin, lägger i en isform och fyller på med vatten för att sedan frysa in hela paketet. Snart har du gulliga små istärningar som både kyler ner din dryck och ger en extra god smak under varma sommardagar!

Bildkälla: Amelia Crook/Flickr

iskuber5

Ketchup

Ett femte klockrent alternativ som går utmärkt att frysa in är ketchup. Fördela bara ut ketchupen i isformen, frys in och plocka fram en tärning när du behöver ha den i såsen – enkelt och smart!

Bildkälla: Shutterstock

iskuber4

Iskuber är med andra ord bra till ganska mycket. Dela gärna vidare de här smarta knepen till alla dina vänner så de också kan ha nytta av dem!