5 saker du absolut inte får göra när du tillagar kyckling

Jag älskar kyckling, äter det gärna nästan varje dag hemma. Men förut när jag var i butiken för att inhandla middagsmaten slutade det oftast med att jag undvek den.

När jag väl köpte det var jag så rädd för att den skulle vara rå i mitten att det brukade sluta med att den istället blev torr och tråkig.

Men efter att jag fått lite expertråd från en kock lagar jag kyckling nästan varje dag. Det finns så många goda recept att välja mellan på internet, och dessutom är kyckling ett nyttigare och billigare alternativ än rött kött.

Följder du dessa fem enkla knep kan jag garantera dig att du aldrig kommer att behöva äta torr kyckling igen.

Pexels

1. Tina i rumstemperatur

Tina aldrig din kyckling i rumstemperatur, ta istället ut den kvällen innan ni ska äta och tina i kylskåpet om du köpt fryst kyckling. Då minskar du riskerna för salmonella- och/eller andra bakterieutbrott.

2. Krydda för lite

Kyckling väldigt milt i smaken, därför att det viktigt krydda ordentligt. Förutom salt och peppar passar en blandning av soja, honung och vitlök perfekt för att smaksätta såväl kycklinglår som kycklingbröst.

3. Vända för ofta

För att få en fin och krispig yta är det viktigt att låta kycklingen ligga i pannan utan att du vänder den för ofta. Du bör heller inte täcka mer än två tredjedelar av pannan, då kyls den ner och kycklingen kommer snarare bli kokt än stekt.

4. Ta bort skinn och ben innan tillagning

Både skinn och ben är fantastiska smakförhöjare. Köper du till exempel kycklinglår på ben bör du därför låta de sitta kvar tills kycklingen är tillagad. Det kommer göra den mycket saftigare. Även skinnet blir riktigt gott om du låter det bli krispigt och gyllenbrunt, det är där den godaste smaken sitter.

5. Strunta i termometern

Eftersom att kycklingen lätt kan bli torr är det väldigt bra att använda sig av en termometer.

Då blir det nästan omöjligt att misslyckas.

Innertemperaturen på kycklingbröst ska vara 60°C medan kycklinglåret med sitt lite mörkare kött behöver nå en innertemperatur på 75°C.

Tillagar du hel kyckling blir det godast om du skär bort brösten när de nått sin temperatur och sedan låter låren bakas klart själva för att inte riskera att kycklingbröstet blir torrt.

WikimediaCommons

Nu har du inte längre några ursäkter för att inte laga kyckling oftare!

Dela gärna tipsen med dina vänner på Facebook så slipper du bli bjuden på torr och tråkig kyckling i framtiden.