5 snuskiga misstag du gör med dina handdukar – detta borde alla veta
Handduk, strand

5 snuskiga misstag du gör med dina handdukar – detta borde alla veta

Nu är sommaren här och många har redan avverkat årets första dopp.

Men under tider som dessa används handdukarna ofta och riskerar snabbt att bli äckliga.

Därför kommer nu fem viktiga saker att tänka på för att behålla dem fräscha, vilket även Expressen skrivit om.

Ibland kanske man tänker att ”den där handduken har nog gjort sitt” eller reagerar på att den inte är lika mjuk att torka sig med som den en gång var under sina glansdagar. 

I semestertider –  när det solas och badas – fyller kanske handdukarna fler funktioner än någonsin och riskerar i användarens hast att behandlas illa. Lika lätt som det är att glömma att hänga upp handduken, är det att den då börjar lukta illa eller blir sliten

Men för att öka livslängden och bibehålla kvalitén på handduken finns det en rad olika tricks – och det är egentligen inte så svårt.

Handduk, strand
Foto: Shutterstock

Fem tips

Här kommer en lista från Expressen med saker man kan förändra i sina rutiner för att bibehålla kvalitén i handdukarna – saker som många inte tänker på men som flera borde göra.

1. Tvätta ofta

Handdukar blir fort ofräscha, illaluktande och bakteriefyllda. En rekommendation är att tvätta dusch-handdukarna var tredje dag, medan handdukarna för händerna helst ska tvättas varje dag eftersom de blir snuskiga snabbare.  

2. Häng inte flera handdukar på kroken

Att hänga upp handduken på en krok efter användning är okej men det allra bästa är om den får torka utsträckt och utan andra handdukar i närheten. Med andra ord är det ingen bra taktik att hänga flera handdukar på samma krok eller på varandra. Då blir fukten kvar och det riskerar att bildas mögel.

Handduk
Foto: Shutterstock

3. Ha gärna flera

Även om du tvättar ofta rekommenderas det att äga flera handdukar så att de som inte används får tid att ”vila”. Mindre användning och tillfällen i tvättmaskinen ökar handdukarnas livslängd.

4. Var försiktig med tvättmedlet

När de ska tvättas är det förpackningens rekommendation som gäller. Extra tvättmedel skadar mer än det tillför. Eftersom handdukarna är gjorda för att suga åt sig fukt är risken att överflödigt tvättmedel sugs in i duken och gör handduken hård. Därför är ett tips också att inte använda sköljmedlet alls när du tvättar dina badlakan.

5. Tvätta varmt

Kolla såklart efter den angivna tvättanvisningen men tvätta sedan på så hög värme som det går. Det gör att maskinen dödar bakterierna gör dem rena. Tvättar man på för låga temperaturer dör inte bakterierna.

Hoppas dessa tips kan vara till hjälp! Har du några andra hemliga knep du vill dela med dig av? Lämna gärna en kommentar på Facebook.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required