6 anledningar till varför du aldrig någonsin bör slänga lökskal i soporna igen

Brukar du precis som jag kasta lökskalen i soporna efter att du skalat löken?

Då är du inte ensam – bara i Europa slängs över 500 000 ton lökskal varje år. Men efter att ha läst detta kommer i alla fall jag att fundera en gång till innan jag slänger mina lökskal.

Visste du till exempel att lökskalen innehåller både fibrer och flavonider som är mycket bra för vår kropp?

Forskning visar att lökskalen är fulla av antioxidanter, och kan vara bra mot såväl kranskärlssjukdomar som för att förbättra blodflödet.

1. Bättre kolesterolvärden

Enligt läkaren Victor Gurewich kan ett intag av rå lök eller lökskal hjälpa patienter med onormalt lågt HDL-kolesterol (det goda kolesterolet). Undersökningar visar på en ökning på upp emot 30 procent för personer som ätit rå lök eller lökskal i 2-3 månader.

2. Bra för blodtrycket

Forskning visar att lökskal innehåller ämnen som är bra för ditt blodtryck, det kan hjälpa dig oavsett om ditt blodtyck är högt eller lågt.

Pixabay

3. Minskar risken för sjukdomar

Forskaren Vanesa Benítez har kommit fram till att sjukdomar som tjocktarmscancer, typ 2-diabetas och hjärt- & kärlsjukdomar kan förebyggas om man äter lökskal.

Fenolföreningar i löken hjälper till att förhindra kranskärlssjukdomar och har även anti-cancerogena egenskaper.

4. Fullt av antioxidanter

Lökskal är fulla av antioxidanter, vilket är toppen för kroppen och ditt immunförsvar.

Pexels

5. Motverkar fetma

Lökskalen är fulla av fibrer och det kan hjälpa personer som lider av fetma och typ 2-diabetes, säger forskaren Vanesa Benítes.

6. Bra för håret

Forskning visar att lökskal är fulla av svavel, vilket tros gynna tillväxten av hår och gör håret starkare.

Cvestoril

Lök kan även vara bra för annat än hälsan, till exempel kan du färga håret med lökskalen helt naturligt så slipper du massa kemikalier och tillsatser i håret. Det är dessutom billigt.

Bonustips: Så här gör du

Att äta lökskalen som dom är kanske inte så gott, så därför tänkte jag tipsa om hur du kan använda dig av skalen på ett smart sätt.  

Det bästa (och godaste) är att låta lökskalen koka med i såser eller grytor, lyft sedan ur skalen innan du ska äta – både gott och nyttigt

Ett annat sätt att tillgodose sig all näring är att göra lökskalste. Koka då skalen i 10-15 minuter, sila sedan av och drick.

Var noga med att alltid använda ekologisk lök, vanlig lök är besprutad och har inte alls samma bra egenskaper.

Dela gärna vidare detta på Facebook med alla du känner så att fler får ta del av alla positiva egenskaper lökskal kan ha på dig och din kropp!