6 enkla sätt att förbättra din blodcirkulation

Blir du ofta sjuk, har du svullna eller kalla fötter? Det kan vara ett varningstecken för att du lider av dålig blodcirkulation.

Dålig blodcirkulation kan vara ett allvarligt tillstånd som kan orsakas av olika faktorer, så som rökning, för lite motion, diabetes, blodpropp eller missbruk. Det är inte ovanligt att man får problem när man kommer upp i åldern heller.

Dock kan kalla händer och fötter också bero på ärftliga faktorer, så det kan alltid vara bäst att rådgöra med en läkare om du är osäker.

Här kommer några tips på hur du kan förebygga uppkomsten problemet.

Vatten:

Studier visar att ett dagligt intag vatten, gärna åtta glas per dag, förebygger dålig blodcirkulation. Vatten hjälper också till att transportera livsnödvändiga näringsämnen till organ och celler. 

Du kan också prova att duscha i kallt vatten i några minuter, 3-5 gånger i veckan. Då tränar du blodkärlen och ökar därmed blodcirkulationen, enligt träningsexperten ”Slim-Jim” Roslund. 

MaxPixel

Ingefära:

Forskning visar att om du äter ingefära regelbundet kommer det att förebygga hjärt- och kärlsjukdomar samt bildandet av blodproppar.

Det är det aktiva ämnena gingerol och zingerone som ökar temperaturen i kroppen vilket i sin tur leder till ett ökat blodflöde.

Vitlök:

Nästan alla vet att vitlök är bra för hälsan och det finns flera studier som tyder på detta.

Vitlök innehåller ämnen som tros kunna minska åderförkalkning, stabiliserar blodtrycket och förhindra ansamling av plack i artärerna.

Pixabay

Hästkastanj:

Det aktiva ämnet aescin som kommer från hästkastanjens frö förstärker kapillärväggarna, bekämpar inflammation, motverkar dålig blodcirkulation och är även bra mot åderbrock, skriver National Institute of Health.

Cayennepeppar:

Det som upplevs som stark i vissa chili- och pepparsorter kallas för kapsaicin.

Forskning visar att kapsaicinet stärker artärer och hjälper till att förbättra din hjärthälsa. Det hjälper även till att motverka dålig blodcirkulation.

Fiskolja:

Fiskolja är mycket rik på omega-3, fettsyror som är väldigt bra för kroppen.

Enligt University of Maryland tar det effektivt bort fett i blodkärl som kan försämra blodcirkulationen. Det hjälper även till att sänka kolesterolnivån.

Tänk på att du alltid ska uppsöka läkare om du har allvarliga besvär.

Pixabay

Jag frös ofta om händerna innan, men nu sedan jag började äta mer vitlök och ingefära så märker jag inte av problemet längre.

Dela gärna vidare denna artikel så att fler kan få bättre hälsa utan att behöva stoppa i sig onödig medicin.