6 fördelar med att alltid ha rosmarin hemma i kryddskåpet

Rosmarin eller havets dagg som det betyder på latin, tros ha fått sitt namn på grund av dess små blåa blommor som kan tyckas se ut som daggdroppar på långt håll.

En välkänd krydda i matlagning men få känner nog till att den har fler egenskaper. På medeltiden användes den som rökelse och ansågs driva bort onda andar.

Vi har flera olika sorters minnen, dåtid, vad som hänt tidigare i livet eller så sent som igår. Framtid, vad vi ska göra i helgen eller att hämta barnen på dagis, det som händer framåt i tiden, och arbetsminne.

Arbetsminnet är viktigt när vi till exempel lär oss språk och när vi löser matematiska problem.

När vi luktar på saker så kommer dofterna direkt in till hjärnans emotionella centrum och kan påverka oss både positivt och negativt.

Man har länge trott att rosmarin ska ha förbättrande effekter på minnet ända sedan Shakespeares tid. Men för några år sedan så gjorde forskare studier på detta.

Pixabay

Man lät patienter vara i olika rum där man sprutade in aromaoljor, vissa fick doften av rosmarin, vissa fick doften av lavendel och fick ingen doft alls.

Testerna visade då att dom som fått doften av rosmarin hade bättre resultat på minnestesterna än de övriga grupperna.Dom som fått doften av lavendel hade sämre resultat än övriga. Man har gjort ett par liknande studier varav en där man inkluderat personer som led av Alzheimers och demens.

Testerna visade på positiva effekter för både friska patienter och patienter som led av minnesstörningar.

Enligt en läkare, Dr Mark Ross så kunde framtisdminnet förbättras så mycket som upp till 75% eftar att man doftat på rosmarin.

Blodprover visade även att man hittat spår av rosmarinoljor i kroppen på testpersonerna senare. 

Ett riktigt genombrott om du frågar mig, jag hoppas att dom fortsätter göra studier på detta så att det kanske kommer någon form av beprövad behandling inom en snar framtid.

Likebox

Att doft påverkar minnet är kanske inget nytt, många av oss kopplar ihop olika dofter till olika minnen. Även insulin ska ha positiva effekter på minnet.

Om man sprejar in insulin via näsan på både friska personer och personer med Alzheimer så har det visar positiva effekter på vissa minnesfunktioner.

Jag glömmer ofta saker och skulle verkligen kunna behöva en liten minnes-boost ibland.

Jag kommer definitivt köpa hem en kruka med rosmarin att dofta på. Oavsett om det kommer förbättra mitt minne så doftar det i alla fall väldigt gott.