6 vanliga matvaror och mediciner som du aldrig bör kombinera

Det finns nog många av oss som tar mediciner, vissa mer regelbundet än andra. 

Läkemedel brukar ju vara utformade för att göra oss friskare och få oss att må bättre, men ibland kan vissa mediciner även göra oss avtrubbande och vara rent farliga. 

Att biverkningar listas tillsammans med läkemedel är viktigt och ibland står det också vilka aktiviteter du bör undvika om du äter en viss typ av medicin.

Men visste du att en del vardagliga livsmedel också kan ha en skadlig effekt på din medicinering och på din kropp?

Och vi talar inte bara om skräpmat heller – detta gäller i högsta grad matvaror som normalt sett brukar vara hälsosamt att äta. 

Det är alltid bäst att tala med din egen läkare och se vad som gäller för just dig och din medicin, men jag hoppas i alla fall att denna information kan bidra till ökad kunskap kring vilka livsmedel och mediciner som kan vara riskabla att kombinera.

Om du tar potensmedel…. 

Wikipedia

….Undvik grapefrukt!

Wikipedia

Grapefrukt är nyttigt på flera sätt – men tillsammans med potensmedlet Viagra kan det vara en livsfarlig kombination. I frukten finns nämligen ett ämne som hindrar läkemedlet från att brytas ned och i värsta fall kan det leda till hjärtinfrakt.

Om du ligger i riskzonen för hjärt- och kärlsjukdom bör du se upp med att blanda detta. Enligt specialistläkaren Qun-Ying Yue på Läkemedelsverket, har grapefrukt den effekten att det höjer koncentrationen av ett läkemedel. 

Om du tar blodförtunnande mediciner….

Wikipedia

…Undvik spenat

Pixabay

Mat som innehåller mycket K-vitamin kan motverka den blodförtunnande effekten i Waran-medicinen, enligt Lennart Skoog, överläkare och specialist i sjukdomslära. 

K-vitamin hittar man exempelvis i spenat, jordgubbar, broccoli, brysselkål, avokado och morötter. Om du äter mycket den här typen av mat kan blodet bli tjockare och stelna lättare, något som ökar risken för blodpropp.

”Om man trots vetskapen om detta gärna vill äta något av dessa produkter, som för övrigt är mycket bra för vår hälsa, är det viktigt att man äter dem varje dag så att läkaren kan ta med det i beräkningen när det doseras hur mycket Waran som man regelbundet behöver ta”, säger läkaren Lennart Skoog till Hemmets Journal

Om du äter p-piller…

Pixabay

…Undvik Johannesört

Pixabay

Vissa kosttillskott och framför allt Johannesört kan försämra effekten av p-piller. 

Naturläkemedel som innehåller johannesört medför risk för minskad klinisk effekt av vissa p-piller. Effekten kan kvarstå i åtminstone två veckor efter avslutad behandling med johannesört, skriver Läkemedelsverket.

Om du tar Tetracyklin Meda… 

Flickr/frankieleon

…Undvik blodpudding

Wikipedia

Tetracyklin Meda är ett bakteriehämmande läkemedel som bland annat används  för att behandla vissa lunginflammationer, bihåleinflammationer och underlivsinfektioner.

Man ska helst inte ta Tetracyklin Meda tillsammans med blodpudding eller mejeriprodukter (mjölk, ost, grädde och yoghurt).

Det kalcium som finns i ovannämnda livsmedel gör att det verksamma ämnet i medicinen inte tas upp lika bra från tarmen, skriver Vårdguiden

Om du tar betablockerare… 

Wikipedia

…Undvik lakrits

Pixabay

Beta-blockerare har många olika användningsområden, men i första hand används dessa mediciner mot högt blodtryck. 

Lakrits och salmiak höjer å sin sida blodtrycket och i vissa studier han man kommit fram till att 50 gram lakrits eller salmiak om dagen är skadligt, om man har benägenhet för högt blodtryck. 

Har du högt blodtryck och äter medicin för att förebygga detta kan du testa att leva lakritsfritt i två veckor. Det har visat sig hjälpa, skriver Salgrenska sjukhuset

Om du tar blodtrycksmedicin…

Pixabay

…Undvik bananer

Pixabay

Blodtrycksmediciner hjälper normalt till att öka mängden kalium i kroppen. 

I grunden är kalium bra för dig, men om du får i dig alldeles för mycket av mineralen kan det orsaka hjärtkomplikationer, inklusive oregelbunden hjärtrytm och hjärtklappning.

Andra livsmedel som innehåller mycket kalium är apelsiner och potatis. 

Som alltid är varje kropp unik och olika individer reagerar på olika sätt vid medicinering. Men jag hoppas att denna artikel i alla fall har hjälpt till att öka kunskapen kring de potentiella riskerna med att kombinera vissa livsmedel och läkemedel. 

Glöm inte att dela denna viktiga information med alla du känner!