6 varningssignaler på att du omedelbart behöver mer kalium

Kalium är ett mineralämne som har stor betydelse för alla kroppens celler, speciellt för muskelcellerna som finns till exempel i hjärtat.

Samtidigt innebär det också att låga nivåer av kalium kan ha en allvarlig inverkan på dina organs funktioner och påverka din hälsa – brist på kalium kan bland annat skapa muskelsvaghet och kramper.

Cirka 98% av kaliumet finns i cellen, vilket innebär att eventuella små förändringar kan få förödande konsekvenser på nerver, muskler och hjärta.

Därför tycker jag att det är viktigt att vi hjälps åt att dela denna information vidare, så att fler kan lära sig upptäcka symtom på låga kaliumnivåer i kroppen. 

Här är 6 varningstecken som alla borde känna till:

1. Förstoppning

Kaliumbrist kan ha stor inverkan på många kroppsfunktioner, inklusive matsmältningssystemet. Detta kan resultera i buken känns uppblåst och att du drabbas av kramper. 

Kom dock ihåg att kaliumbrist inte behöver vara den enda orsaken till magbesvär, så se till att vara försiktig med konsumtionen av livsmedel som kan orsaka uppblåst mage.

2. Muskelsvaghet

Muskelsmärtor, myrkrypningar och muskelkramper kan vara ett tecken på att kroppen behöver mer kalium, skriver Privatmedicin

3. Hjärtklappning

Som tidigare nämnt, kaliumbrist kan påverka hälsan och framför allt hjärta. Hjärtklappning och oregelbunden hjärtrytm kan vara ett resultat av kaliumbrist. 

När kaliumbalansen rubbas får hjärtat svårare att pumpa ut blodet i kroppen och hjärtslagen blir färre eller oregelbundna. 

Se därför gärna till att du får i dig tillräckligt med kalium – så att du kan skydda ditt hjärta från hjärtsjukdomar och hjärtinfarkt.

© Shutterstock

4. Konstant trött

Om du känner dig dödstrött trots att du sovit bra, då kan det mycket väl vara kaliumbrist. Brist på kalium för att du känner dig trött och orkeslös, skriver Vårdguiden

Varje cell i vår kropp behöver kalium, men om kaliumnivåerna sjunker i kroppen kan det påverka din fysiska och psykiska ork, enligt nutritionisten och experten Jill Brill

5. Domningar och stickningar

Kalium är en viktigt mineral som främjar hälsan hos nervsystemet.

Så om du har brist på detta mineral, kan du uppleva irriterande ”nålstick” och domningr på kroppen, skriver magasinet Womens Health.

6. Högt blodtryck

Kalium hjälper till att vidga blodkärlen, men vid brist på mineralet drar de alltså ihop sig. Det i sin tur får blodtrycket att stiga.

De allra flesta märker inte av att de får högre blodtryck, men i vissa fall kan det exempelkvis ge huvudvärk.

Så undviker du kaliumbrist

Det är ovanligt att du behöver kaliumtillskott, pröva istället att höja intaget av frukt, grönt och juicer, så brukar det räcka.

Kaliumbrist uppstår ofta om du äter för mycket snabbmat och energifattig kost. Ett rikligt intag av salt och ett snålt intag av grönsaker och frukt kan leda till brist.

Livsmedel med mycket kalium:

* Frukt

* Mejeriprodukter (särskilt mjölk och fil)

* Rotfrukter och nötter

* Kött

* Nypon

* Sojabönor

* Gurkmeja då och då – det innehåller 97% av RDI vid 100 grams intag!

© Shutterstock

Dela gärna vidare denna information på Facebook – så att alla dina vänner kan få bättre koll om de saknar kalium i kosten och hur de kan göra för att få i sig mer av denna viktiga mineral!