7 anledningar till varför du aldrig någonsin borde använda flip-flops igen

De flesta har någon gång ägt eller åtminstone provat ett par flip-flops, iallafall när sommaren smugit sig på. När du snabbt behöver dra på något på fötterna är de ett perfekt alternativ då de varken kräver tid eller minsta ansträngning, ett annat plus är att de oftast är billiga.

Tyvärr väger nackdelarna med dessa tofflor mer än fördelarna. Vad många inte vet är att just flip-flops kan göra stor skada, inte bara för dina fötter. Här är sju fakta som kommer göra att du aldrig någonsin vill använda flip-flops igen. 

1. De bildar knölar

Du behöver inte gå i flip-flops länge för att det ska börja bildas knölar nedanför dina stortår på insidan av fötterna. Anledningen till de snabba utväxterna är för att Flip flops helt och hållet saknar stöd åt hälarna, vilket tvingar fötterna till en platt position. Enligt hälsosidan Bunion Dr gör flip-flops att man lägger all vikt på trampdynorna på grund av avsaknad av dämpning som vi är vana vid i skor.

2. De ger inget stöd åt dina hälar

Om dina hälar är trötta eller ömma bör du inte ignorera det. Du lägger nämligen hela din vikt på hälarna och för att de ska orka bära upp din kropp är det viktigt att de är friska. Ofta beror smärta i hälarna på överbelastning som kommit av dåliga skor. Eftersom att flip-flops är helt fria från stöd är de riktiga häl-mördare.  

3. De samlar svamp 

Om dina flip flops består av skum-liknande material så har du att göra med ett optimalt tillhåll för svamp. Bakterier trivs i fuktiga och våta miljöer, så lite fotsvett eller ett kliv i vatten räcker för att det ska börja bildas bakterier i sulorna. Dessa överförs lätt till andra, tillsammans med fotvårtor och liknande. Så om du inte vill ha svamp, undvik flip-flops.

4. De ger blåsor

Anledningen till att man fort får blåsor av flip-flops är enkel, de saknar som sagt all form av stöd. Eftersom flip flops inte skyddar dig mot hårda underlag belastas knäna som kommer att hitta ett sätt att lägga belastningen åt olika håll på fötterna, vilket ger irritationer och blåsor enligt sidan Foot & Ankle, som har fötter som expertområde. 

5. De får dina tår att kröka sig

Vanliga skor omger dina fötter och håller dem på plats. Flip-flops är endast en mjuk platta under fötterna, och eftersom att inget håller dem fast där kommer du omedvetet själv att anstränga musklerna i fötterna för att de inte ska glida av. Detta gör att du, utan att tänka på det kröker dina tår i ett försök att knipa fast tofflorna. 

6. De får dig att snubbla

Har du någon gång försökt att springa i ett par flip flops så vet du vad vi menar, det går helt enkelt inte. En platta som inte har något som helst fäste mot dina fotsulor kommer bara att vilja släpa efter, och med tanke på att de flesta flip-flops består av ett mjukt material är de villiga att böja sig om de får fäste i marken. Detta resulterar i att du snubblar över dina egna fötter.

7. De gör dig långsam

Av samma anledning som att du inte kan springa i flip-flops så gör dem dig långsam. På fothälsosidan Foot and ankle associates skriver man att det till och med är farligt att röra sig snabbt i flip-flops, eftersom att det är dömt att misslyckas. 

Jag visste att flip-flops inte är en optimal sko att gå i, men att den orsakar såhär många problem hade jag ingen aning om. Dela gärna för att uppmärksamma andra för att rädda dem från smärtor och annat.