7 oväntade saker som du kan rengöra i diskmaskinen.

Alla som har bott i ett hem utan diskmaskin vet hur eftertraktad denna vitvara är när det kommer till att slippa stå och diska efter maten. Men tallrikar, glas, bestick och assietter är inte det enda som diskmaskinen klarar av. Faktum är att du kan slänga in en hel drös med prylar, trycka på start och få dem skinande rena – prylar som du kanske aldrig har tänkt på att du kan köra i diskmaskinen. Ibland gäller det bara att tänka utanför boxen.

1. Potatis

Att stå och skrubba potatis är förmodligen bland det tråkigaste som finns. För att slippa detta kan du enkelt och smidigt lägga dem på översta hyllan i diskmaskinen, dra på läget för snabbsköljning och köra igång. OBS: Använd inte diskmedel. Detta funkar lika bra för frukt, som till exempel äpplen.

Bildkälla: wikihow.com

diskmaskin1

2. Leksaker

Något som ofta samlar på sig bakterier är barnens plastleksaker. För att få dem rena – kör ett varv i diskmaskinen (men släng för guds skull inte in leksaker som har elektroniska komponenter). Med varmvatten och diskmedel blir de rena, blanka och desinficerade.

Bildkälla: bradylou.com

diskmaskin2

3. Golfbollar

Är du en van golfspelare? Då känner du till den härliga känslan av att ha skinande rena golfbollar att dundra iväg från tee. Men istället för att stå och köra dem frenetiskt i golfbollsrengöraren precis innan utslag så kan du faktiskt fixa jobbet på hemmaplan – i diskmaskinen. Om du efteråt vill vara säker på att du inte har dragit in för mycket skit i maskinen så kan du alltid köra ett tomt program med diskmedel och en skvätt ättika.

Bildkälla: Wikipedia

diskmaskin3

4. Verktyg

Japp, metallverktyg funkar också utmärkt att ta in i köket och slänga ner i denna underbara vitvara. Om du är rädd att verktygen ska rosta så se till att torka dem torra med en trasa direkt när programmet är färdigt.

Bildkälla: onecrazyhouse.com

diskmaskin4

5. Skor

Alla har vi varit med om situationen då vi tar av oss skorna efter en lång dag – och de bara luktar gräsligt. Skor samlar lätt på sig svett och smuts och så länge de tål vatten kan du köra dem i diskmaskinen om du tar ut fodret först. Detta funkar för exempelvis flip-flops, tygskor, sneakers, sandaler eller varför inte gummistövlar.

Bildkälla: Wikipedia

diskmaskin5

6. Disktrasor och svampar

Hemma hos mig är disktrasor en riktig slit-och-släng-produkt. Men att slänga dem när de blir dåliga är egentligen ganska onödigt. Så fort trasan eller disksvampen börjar lukta illa så kan du bara köra den i diskmaskinen för att få den som ny – se bara till att köra ett program med hög temperatur.

Bildkälla: Wikipedia

diskmaskin6

7. Badrumstillbehör

Tandborstmuggar, tvålhållare och badkarsproppar. Alla har de en sak gemensamt: de blir lätt äckliga och smutsiga där de står och frodas i bakterier i badrummet. Många badrumstillbehör skulle må bra av en ordentlig genomkörare – inte minst av hygienskäl. Till och med tandborsten kan faktiskt köras i diskmaskinen för att du ska slippa alla bakterier den drar på sig!

Bildkälla: tammysrecipes.com

diskmaskin7

Tycker du att något av de här små knepen var nyttiga att känna till? Då får du gärna dela vidare till dina vänner.