7 saker som händer i kroppen om du dricker hett vatten varje dag.

  Det finns inget godare än vatten när man är riktigt, riktigt törstig. Efter ett intensivt träningspass till exempel, då älskar jag att vända en flaska upp och ner och halsa i mig så mycket jag bara orkar. Helst ska vattnet vara så kallt som möjligt och i Sverige är vi ju verkligen privilegierade med både gott och fräscht vatten. Men det många inte vet är att varmt och hett vatten har många exklusiva hälsofördelar som inte kallt vatten har. Så om du älskar te – grattis! Ta dock inte varmt vatten direkt från kranen. Här är sju oväntade hälsofördelar, exklusiva för varmt och hett vatten.

1. Bättre ämnesomsättning på morgonen

Hett vatten är bra för att upprätthålla en hälsosam ämnesomsättning och för att bryta ner fettet i kroppen. En del säger att det fungerar lika bra eller bättre med kallt vatten – men klart är att mycket vatten är bra för ämnesomsättningen. Drick gärna med en extra citronskiva, om du tycker vanligt varmt vatten låter tråkigt.

2. För matsmältningen

Om du regelbundet dricker varmt vatten, så kan det ha långsiktiga effekter på matsmältningssystemet, enligt Medical Daily. Att dricka mycket varmt vatten på morgonen, på fastande mage, kan bidra till att förbättra tarmrörelserna och underlätta förstoppning.

3. Mot mensvärk

Hett vatten har en lugnande effekt på coremusklerna, och kan hjälpa till att bota kramper som kan uppstå i samband med mensvärk. Drick gärna te med citron och ingefära.

Bildkälla: Mostphotos

11739898-fresh-tea

4. Avgiftar kroppen

Det är inte nödvändigt att köpa en dyr detox, hett vatten räcker för att avgifta kroppen. Temperaturen stiger vilket leder till att man svettas – som i sin tur frigör toxiner från kroppen och rensar den ordentligt.

5. Ger bättre hy

Drick hett vatten för att bli av med toxiner som gör att man åldras snabbare – och för att reparera hudceller som förbättrar elasticiteten i huden. Den skadade huden blir lenare. Hett vatten rensar också kroppen på infektioner som orsakar finnar och akne.

6. Bra för håret

Hett vatten har flera fördelar för håret. Det ger till exempel fukt till hårbotten och motverkar på så sätt mjäll. Det ger också energi till hårrötterna och aktiverar dem – som bidrar till ett friskare hår som växer snabbare och återfår sin naturliga glans.

Bildkälla: Mostphotos

4324691-hot-water-and-kettle

7. Ökar blodcirkulationen och är bra för nervsystemet

Hett vatten ökar blodcirkulationen och bryter ner fettsamlingar kring nervsystemet – vilket ger en hälsosammare kropp.

Källor: Lifehack, Kurera, Expressen, Hälsoliv, Må Bra, Indigolife, Steg för hälsa.

Testa dig fram och se vad som fungerar för dig! Om inte annat är det alltid gott med hett citronvatten 🙂