7 varningssignaler från ryggen som du aldrig någonsin får ignorera

När jag började på mitt första kontorsjobb, blev jag faktiskt chockad över hur öm och stel jag blev i ryggen, redan efter någon vecka.

Mitt allra första jobb var som brevbäraredär och där rörde jag på mig i princip hela dagen.

Men efter mycket spring i trappor och många mil på cykeln såg jag fram emot att sitta på kontor. Jag tänkte; ”Det här kommer att bli bra! Nu behöver jag inte vara helt slut när jag kommer hem!”. 

Därför blev jag lite orolig när jag kände att kroppen både kändes tröttare och värkte mer efter att ha suttit ned under åtta timmar varje dag.

Jag gjorde en del efterforskningar och ganska snart visade sig att jag låg i riskzonen för att få ordentliga ryggproblem och att jag hade en del symptom på diskbråck. 

Därför tänkte jag dela med mig av hur symptomen kan te sig, så att du kan undvika att få samma problem som jag har haft. 

Här är 7 varningssignaler från ryggen som du aldrig borde ignonera:

Vad är diskbråck?

© Shutterstock

Diskbråck är när en disk som ligger mellan ryggradens kotor brustit och buktar in mot ryggradskanalen. Vanligast är att du får det i den nedre delen av ryggen som kallas ländryggen. 

Många som haft diskbråck vittnar om oerhörda smärtor, medan andra inte har lika stora besvär. 

Symptom

1. Domningar

Om du har ett diskbråck i nedre delen av ryggen, kommer du antagligen att uppleva symtom kring detta ställe. 

Domningar i ben och fötter är vanligare hos personer med diskbråck i nedre delen av ryggraden, eftersom diskbråck kan hindra nervsignaler som reser till hjärnan från de nedre regionerna, skriver New York Times .

Så om du plötsligt upplever att benet ”somnat” flera gånger, se till att kontakta en läkare.  

© Shutterstock

2. Svaghet

Diskbråck i nacken kan orsaka muskelsvaghet i armarna

Du kanske tycker att det är svårare än vanligt att lyfta upp prylar som du normalt sett aldrig har några problem med.

3. Svårt att kontrollera urin och avföring

Om du inte märker att du är kissnödig, eller inte klarar av att kontrollera urin och avföring, då kan du ha drabbats av diskbråck.

I detta fall bör du söka upp vård omedelbart, skriver Idrottsskadeexperten

4. Strålande smärta i bröstkorgen

Har du arbetat länge i samma, ohälsosamma kroppsställning, kan du få förändringar i lederna mellan halskotorna och diskarna. 

Åldersförändringarna i halsryggraden kan leda till svår värk om det uppstår ett tryck på en eller flera av de nerver som går ut mellan halskotorna till armarna och bröstkorgen, enligt Vårdguiden

© Shutterstock

5. Ryggont

Kanske det mest uppenbara. För på samma sätt som nacksmärta kan peka på problem i halskotorna, kan smärta i nedre ryggen vara en tydlig indikation på att det kan finnas ett diskbråck i ländryggen eller nedre delen av ryggraden.

Smärtan kan vara fruktanvärd och kräver då ofta omedelbar läkarvård. Vila och smärtstillande medel kan bidra till att du kan hantera smärtan, tills du kan se en läkare.

6. ”Sadel-symptomet”

”Saddle symptom” är förmodligen den minst kända varningssignalen på diskbråck.

Denna term används för att beskriva smärta eller svaghet i de delar av benet och rumpan som tar emot när du sitter på en sadel. Enligt Columbia University Spine Hospital kan det även vara tecken på en  allvarlig sjukdom som kallas Cauda equina-syndromet. Syndromet ger olika symtom men brukar bestå i smärtor i ländryggen, motorisk svaghet i benen och känselstörningar i och runt ändtarmsöppningen och i könsorganen. 

Om du upplever dessa symtom, tala med en läkare direkt.

© Shutterstock

Vad kan du göra?

Behandlingar för diskbråck varierar kraftigt. De kan vara så enkelt som att du byter livsstil, ibland kan det räcka med att du börjar stå på jobbet så ofta du kan.

Försök gärna träna några gånger i veckan för att hålla rygg- och magmusklerna i så gott skick som möjligt.

Om du fått ett diskbråck går smärtan oftast successivt över. Men under tiden som besvären avtar är det viktigt att du, trots att det gör ont, försöker vara fysiskt aktiv, oavsett om du har ischias eller ryggvärk.

Konsultera en läkare om du tror att du kan ha diskbråck, eftersom det snabbt kan förvandlas till ett allvarligare problem.

Hjälp gärna till att dela denna information vidare, så att fler kan upptäcka ryggproblem/diskbråck i tid. 

Kan vi bara hjälpa någon vi känner att må bättre, så är det värt det!