7 växter du kan plantera i trädgården – som garanterat håller myggorna borta i sommar

Nu är sommaren äntligen här och jag ser fram emot ljumna sommarkvällar på altanen med goda vänner. Men det finns en sak som jag inte ser fram emot: myggbetten. Av någon anledning brukar de alltid gilla mina ben bäst och jag får alltid massa röda små bett efter en kväll utomhus.

Men nu ska det bli ändring på det!  

Det finns nämligen flera växter som skrämmer bort myggor, och jag tänker fylla hela min trädgård med dessa. Eteriska oljor från dessa växter används i flera myggmedel, och om man placerar växterna nära ingångar, fönster och sittplatser kan de hjälpa till att hålla myggorna borta. 

Här nedan kan du läsa vilka 7 växter som skrämmer bort myggorna i sommar.

1. Basilika

© Pixabay

Personligen älskar jag doften av basilika. Men myggor och flugor uppskattar den inte lika mycket. Sätt gärna plantan på ett soligt ställe i ditt hem, då trivs den bäst. Sen är det bara att njuta av ett både väldoftande och myggfritt hem!

2. Kattmynta

© Pixabay

Har du katt hemma så vet du att de uppskattar denna växt. Dessutom är den vacker med sina lila små blommor. Myggor däremot gillar inte doften av kattmynta – och kommer hålla sig undan om du planterar den i ditt hem.

3. Citrongräs/citronellagräs

© Wikimedia Commons

Doften av citrongräs skrämmer inte bara bort myggor – utan även fästingar. Gräset har höga halter av ämnet citronella, som är en vanlig naturlig ingrediens i kommersiella myggmedel. Både citrongräs och citronellagräs kan odlas i kruka i trädgården, men man bör ta in plantan under vintern eftersom den inte tål frost.

4. Citronmeliss

© Pixabay

Citronmeliss är en populär krydda att ha i trädgården för oss människor – dock inte för myggorna. Den sprider sig lätt så man bör vara lite försiktig och begränsa den i rabatterna, till exempel med en rotspärr eller genom att odla den i en kruka. Plantan växer bra även i skuggan, där myggorna lurar under varma dagar. Citronmeliss doftar så gott så att man kan gnugga in lite på huden som ett myggmedel när man vistas ute.

5. Tagetes

© Wikimedia Commons

Tagetes innehåller pyrethrum, en ingrediens som finns i många insektsmedel. Växten har en unik doft som många insekter finner motbjudande. Blommorna är också mycket vackra och kan med fördel planteras bredvid köksväxter, speciellt tomater som mår bra av att växa nära tagetes. Växten utsöndrar nämligen ett ämne som motverkar ”jordtrötthet”. 

6. Mynta

© Pixabay

Myntor, framför allt pepparmynta, är effektiv mot myggor och har dessutom en fräsch och härlig doft. Växten kan också lindra själva myggbettet. Testa att gnugga ett myntablad direkt på bettet nästa gång du blir myggbiten, så lindras klådan.

7. Lavendel

© Wikimedia Commons

Lavendel är en av våra populäraste prydnadsväxter och har använts för att utvinna doftämnen sen långt tillbaka i tiden. Till skillnad fån oss människor så ogillar myggorna doften. Testa att plocka några blommor och häng torkade buketter inomhus – det hjälper mot både myggor och mal.

Dela gärna med dig av detta myggknep till dina vänner så de också slipper myggorna i sommar!

Publicerad av Newsner Knep