8 anledningar till varför du aldrig någonsin ska använda samma pyjamas 2 dagar i rad

Hur ofta byter du pyjamas eller sovkläder? Gissningsvis inte varje dag, det gör iallafall inte jag. Men efter att ha läst dessa åtta punkter kommer jag aldrig mer att vilja sova i samma plagg i mer än en natt. 

Enligt The Daily Mail kan samma pyjamas flera nätter i rad leda till flera negativa följder, bland annat icke önskvärda infektioner. Vi har listat åtta anledningar till varför du aldrig ska sova i samma kläder flera nätter i rad. 

1. Infektioner
Vi människor bär på massvis med bakterier som sitter på vår hud. Dessa bakterier är så små att vi inte kan se dem med blotta ögat, och de faller bort och byts ut när vi tvättar oss, men inte om vi bär samma pyjamas två dagar i rad, det berättar Sally Bloomfield som är professor på The London School of Hygiene & Tropical Medicine, för The Daily Mail. Faktum är att dessa baciller samlas i tyget vi bär, och bär du samma pyjamas i mer än en natt så kommer det så småningom ha bildats en hel koloni av bakterier. Dessa kan ta sig in i huden via sår, hårsäckar och annat, och på det sättet orsaka infektioner.

2. Finnar och blemmor 
Finnar och röda blemmor är aldrig önskade, men de har ofta en tendens att ploppa upp i ansiktet inför de tillfällen då man minst vill ha dem. När du använder samma pyjamas flera kvällar i rad så kommer smuts i form av sminkrester, oljor och döda hudceller att samlas i tyget för att sedan tryckas in i porerna hela natten. Detta gör att porerna täpps till av smuts, vilket orsakar finnar, det skriver Health Line

3. Kvalster 
Enligt Medicine Net är kvalster mikroskopiska varelser som finns i alla hem. Även om de inte går att få bort helt så kan man ha färre av dessa genom att hålla rent. Kvalster äter död hud, och döda hudceller samlas i din pyjamas, speciellt om den använts mer än en gång utan att ha tvättats emellan.  

4. Dålig lukt
Att duscha på kvällen är ett onödigt moment om du kryper ner i samma sovkläder som dagen innan. Där har det nämligen absorberats svett och det kommer att samlas ännu mer den kommande natten. Resultatet: du doftar unket eller ingrodd svett nästa dag. 

5. Känslan av att vara ofräsch
Om du är på jobbet och känner att det kliar på huden eller att du känner dig allmänt ofräsch så kan det vara för att du gått från dina sovkläder till arbetskläder. Detta är för att din hud absorberat det som fanns i pyjamasen under natten. 

6. Sömnlösa nätter 
Att krypa ner i rena nattkläder kommer att få dig att sova bättre enligt Bustle. Detta då du känner dig ren och fri från saker som kliar och sticks, vilket gör att du är mer bekväm och fortare slappnar av. 

7. Allergier 
Om du är allergisk mot eller känslig för damm borde du verkligen byta pyjamas ofta. När man ligger ner har man svårare att andas, och är man då omgiven av damm som inte syns kan det bli ännu värre, detta enligt Astma & Allergies

8. Fler virus 
Det är större risk att du blir förkyld eller drar på dig något annat virus om din pyjamas inte är helt ren, detta av den enkla anledningen att det samlats massor med bakterier i den när du använt den flera gånger, speciellt om du inte duschat och gått direkt till sängen efter en lång dag. 

Att det finns sängkvalster visste jag, men att såhär mycket bakterier härjar i sovkläderna och dessutom kan leda till alla dessa punkter hade jag ingen aning om. Dela gärna för att göra andra varse om vad bakterierna i pyjamasen kan göra.