8 enkla huskurer som alla borde känna till för att bli av med smärta

Dyra läkemedel och mediciner behöver inte alltid vara det enda sättet för att slippa jobbiga smärtor och sjukdomar – ibland räcker det nämligen med att öppna skafferiet och ta vad du har hemma.

Det finns flera beprövade huskurer som hjälper mot både det ena och det andra och här är 8 smarta metoder som inte kräver särskilt mycket tid eller arbete.

Några kanske du känner till sedan tidigare, några kanske är nya – men du får gärna dela vidare huskurerna till dina vänner så de också kan hålla sig friska och krya!

1. Svart te när du har bränt dig i solen

Med varmare årstider på ingång så beger vi oss gärna ut i solen så mycket som möjligt. Men det gäller att vara försiktig, för om du inte skyddar dig tillräckligt kan du råka bränna dig – en smärta jag tror att de flesta tvingats uppleva någon gång. Om det händer i sommar igen kan du testa att ge dig på denna huskuren: öppna bara skafferiet och ta fram lite svart te! Brygg en kastrull med starkt te, blöt en handduk och badda huden – och garvsyran i teet hjälper snart din brända hud att läkas.

huskur5

2. Bakpulver eller bikarbonat mot getingstick och myggbett

En annan plåga som vi brukar uppleva under sommartider är de smärtsamma och kliande sticken från insekter. Ingen höjdare och det svider ganska rejält – men nästa gång du råkar ut för samma situation så kan du blanda bakpulver med vatten så det blir en fast massa. Häll det på foten eller vart du nu har fått ett bett – och metoden lättar genast på smärtan. Du kan även använda bikarbonat, som är samma sak som bakpulver fast utan syra och stärkelse. Att det kunde vara så enkelt!

huskur6

3. Äppelcidervinäger för en ond hals

Dyra hostmediciner för din onda hals? Glöm det! Även detta problem kan lösas med en enkel huskur. Plocka bara fram äppelcidervinäger, en magisk pryl som sägs har flera läkande egenskaper, och blanda ihop 0,5 dl av äppelcidervinägern tillsammans med 0,5 dl vatten. Gurgla i halsen ett par gånger under en timme för maximal effekt och alla bakterier som gör att du får ont i halsen är snart borta. Mer än så behövs det faktiskt inte ibland!

huskur4

4. Mynta mot dåsighet

Om du är trött och dåsig är det ett beprövat koncept att dricka en rejäl kopp kaffe. Men det här knepet är ännu enklare än så – ta bara fram ett färskt myntablad och sniffa lite på det. Lukten av mynta är en känd aromaterapi för att få folk att vakna till och det är en utmärkt huskur för att du ska bli pigg och få en grym start på dagen.

huskur2

5. Honung mot sår

Honung har en läkande kraft eftersom det innehåller nyttiga mjölksyrebakterier – och det kan därför vara en bra metod för att skynda på läkningen om du har fått ett sår på kroppen. Bäst effekt får det om du använder vildhonung eftersom det anses vara extra rikt på dessa hälsosamma bakterier.

huskur1

6. Silvertejp mot vårtor

Silvertejp är bra till mycket – så även som en huskur för att bli av med jobbiga vårtor, eftersom tejpen kväver vårtorna och får dem att dö. Tejpa över vårtan i ungefär sex dagar, ta bort tejpen, fila ner vårtan och ta bort den döda huden. Upprepa tills dess att du har tejpat bort vårtan – enkelt och smart!

huskur8

7. Munvatten för fötterna

Fötterna får ta mycket stryk när man står och går hela dagen lång. För att bli av med nageltrång, fotsvamp eller bara mjuka upp fötterna kan du sätta ner dem i ett fotbad med munvatten. De antibakteriella egenskaperna i munvattnet kommer göra underverk för dina fötter!

Bildkälla: Shutterstock

huskur3

8. Kycklingsoppa mot förkylning

En gammal välkänd huskur är att satsa på kycklingsoppa om du har drabbats av en seg förkylning. Kycklingen har visat sig ha goda, läkande effekter – så utnyttja det till fullo! Sedan skadar det ju inte att det är gott heller…

huskur7

Du kanske kände till några de här små knepen tidigare, men jag tror definitivt att det kan vara till stor hjälp för många och därför ville jag skicka tipset vidare. Dela det gärna till dina vänner så de också kan lägga huskurerna på minnet – vem vet, de kanske kommer tacka dig i efterhand!