8 knep för att få bort repor på glasögonen

Du äger förmodligen några fina glasögon, men som många andra har du kanske fått repor på glaset om du varit lite oförsiktig? 

Inte så konstigt, det händer de allra flesta.  

Men om du letar efter sätt att återuppliva dina glasögon, istället för att slänga dem eller köpa nya, så har du kommit rätt.
 
Fär med några enkla knep går det faktiskt att förlänga livslängden på dina bågar. 
 
Vi vet att vissa glasögon har svåra repor, så överväga noga vilken metod som fungerar bäst för dina glasögon.
 
Och glöm inte att använda handskar!

1. Rengöringsspray

© Flickr/MikeMozart

Din favoritdoftande rengöringsspray kan fungera för att rengöra glasögonen och fylla i repor. Enligt många verkar möbelspray fungera bäst. Spruta ut lite på en mjuk trasa och polera bort repor och märken.

2. Bakpulver

Bakpulver och bikarbonat är rena universalmedlet när det kommer till hemmafix. Bland annat kan du behandla mindre eller större repor med enna ingrediens. Gör en tjock pasta med bakpulver och vatten och gnid in linserna med cirkelrörelse. Skölj med kallt vatten. Upprepa vid behov.

3. Solskyddsfaktor

Också en beprövad metod som verkar fungera för många. Enligt Tip Hero är det solkrämer med SPF 45 som fungerar bäst för fräscha upp slitna solglasögon. 

Med hjälp av en mjuk trasa kan du badda lite solkräm på båda sidor av glasen och polera tills beläggningen lossnar. Notera: Detta kommer att ta tid och denna metod rekommenderas bara för plastglasögon.

4. Tandkräm

© Sharebly

Tandkräm sägs fungera för att rengöra lamporna på bilen, men din tub kan även komma till användning när det gäller glasögon. 

Välj en tandkräm som inte innehåller slipmedel eller starka kemikalier för blekning eller färgning. 

Med en bomullstuss eller en mjuk trasa, gnugga tandkräm på linsen i en cirkelrörelse. Gör så i cirka 10 sekunder och skölj sedan med kallt vatten. Upprepa proceduren om du har djupare repor. 

5. Bilvax

Liksom möbelspray kan bilvax vara ett bra hjälpmedel för att polera ut märken på glasögonen.

Folk som har provat det tycker att märket Turtle vax fungerar bäst. Polera i en små cirklar, för repor på plastglas. Du kan behöva upprepa detta knep med några veckors mellanrum.

6. Senap + vinäger

© Public Domain

Gör en kräm med senapspulver och vinäger. Dra över glasögonen med en bomullstuss och skölj.

Senap kan vara lite irriterande för ögonen, så skölj noga och håll fingrarna borta från ansiktet.

7. Metallputs

Med en ren trasa kan du försiktigt gnugga flytande metallputs på glasen för att bli med repor.

Kanske har du något bra medel som fungerar på silvret där hemma? Testa det på glasögonen också för att gå bort ytliga repor.

8. Babyolja

Vissa människor har haft stor framgång med att använda babyolja som en poleringsmedel mot repor eller märken.

Så släng inte bort dina repiga glasögon innan du testar något av dessa trick. Skulle det misslyckas får du kanske köpa ett nytt par och vara försiktigare i framtiden. 

Dela gärna vidare dessa knep med alla du känner, så att fler kan få chansen att rädda några glasögon från soporna!