8 naturliga knep för att bota ischias – så undviker du onödiga värktabletter

Ischias är en jobbig åkomma som kraftigt försämrar många svenskars livskvalité. 

Ryggont och ischias drabbar upp till 80 procent av befolkningen någon gång i livet, men trots detta vet man inte riktigt vad som orsakar smärtan.

Personer som har problem med ischiasnerven kan uppleva att smärtan strålar runt höften eller skinkan och kännas som höftsmärtor, eftersom nerven hamnat i kläm. 

Sorgligt nog lever många människor i en situation där smärtorna kommer och går under hela livet – men det finns några naturliga knep som kan lindra eller i bästa fall bota besvären. 

Här är 8 naturliga knep alla kan prova:

1. Värmande akupunktur 

Flera kinesiska studier har visat att ischias behandlas effektivare med värmande akupunktur, jämfört med traditionell västerländsk medicin. 

Forskningsresultat som publicerats i The Journal visade att 56 procent av deltagarna som testade återupprepade behandlingar med värmande akupunktur blev helt fria från sina ischiassymptom. Cirka 35 procent märkte en minskning av smärtan, ävenom det krävdes det upp till tolv behandlingar innan testpersonerna märkte av tydliga förbättringar. 

2. Isbehandling

Många upplever att kyla kan lindra ischias. Ta till exempel ett vanligt paket med frysta ärtor, linda in i en handduk och placera på det område där det smärtar. 

Låt ispaketet sitta i 20 minuter var tredje timme och du kommer snart märka en förbättring. 

3. Johannesört

Det finns många naturliga örter och oljor som kan ha stor effekt på ischiasproblem, eftersom de kan hjälpa till att minska inflammationer och lindra smärta.

Framför allt är Johannesörtsolja ett populärt och naturligt alternativ mot ryggsmärta. Den är antiinflammatorisk och fungerar som liniment.

Applicera oljan två till tre gånger om dagen, på det ställe där du har ont.

Pixabay

4. Kiropraktor bättre än operation 

De flesta som har svåra problem med ischias brukar bli rekommenderade att gå till en kiropraktor. 

Faktum är att mer än häften av alla personer med ischias upplever samma grad av smärtlindring av kiropraktik som efter en operation.

I alla fall om man ska tro en studie från 2010, i Journal of Manipulative and Physiological Therapeutics.

5. Motion

Även om varje enskild rörelse kan vara smärtsamt för personer med ischiasproblem, bör du försöka vara så aktiv som möjligt för att påskynda läkningen.

Som vid många andra ”skador” är det viktigt att få igång blodcirkulationen för att transportera in nytt blod till det smärtande området och minska inflammationen. 

Ge dig inte på någon avancerad träning – en promenad på 20 minuter kan räcka. Även simning, som är skonsamt mot kroppen, är ett bra motionsalternativ. 

6. Sov rätt

Se till att du får tillräckligt med sömn, det hjälper musklerna och kroppen att slappna av – någonting som i sin tur stärker och återhämtar nerverna.

Sov på en fast madrass med lagom svikt. Madrassen ska vara fast nog att hålla din kropp i en rak linje, samtidigt som den ska tillåta skuldror och höfter att sjunka ned.

Enklast är att prata med sin kiropraktor, de brukar vara bra på att ge goda råd inför ett eventuellt köp.

7. Yoga 

Yoga är känt för att stärka muskulaturen, öka blodflödet och förbättra kroppens flexibilitet.

Det finns inga vetenskapliga bevis för att just yoga skulle kunna bota och lindra ischiassmärtor, men det tros kunna hjälpa till på längre sikt. 

8. Sjukgymnast 

Stretchingövningar är ett bra sätt för att förebygga rygg- och ledsmärtor.

En sjukgymnast kan ofta ge dig bra tips på övningar som gör att musklerna mår bättre och bli mer avslappnade. 

Shutterstock

Självklart kan det vara nödvändigt att ta värktabletter ibland, men jag tycker i alla fall att man ska prova dessa naturliga tips innan man helt förlitar sig på läkemedel. 

Problemet med att knapra värktableter är att man kan missa kroppens naturliga varningssignaler och ha svårt att hitta evenutella grundproblemet till ischias. 

Dela gärna vidare denna lista med alla du känner på Facebook, så att fler kan få hjälp och tips om hur man kan lindra sina rygg- och ledsmärtor!