9 oväntade sätt att använda vaselin på.

Vaselin är bra till väldigt mycket, framför allt för att skydda och mjukgöra särskilt utsatta partier av huden. Hemma i min familj har vi alltid en burk liggandes någonstans, men eftersom jag själv inte brukar bli så torr i huden använder jag inte vaselin särskilt ofta. Men som sagt, det finns andra användningsområden som kan göra det värt att alltid ha ett lager hemma. Här kommer 9 oväntade saker du kan använda vaselin till.

1. Fixa blixtlåset

Testa att smörja dragkedjan med lite vaselin, då brukar det bli lättare att dra fram och tillbaka.

dragkedja

2. Stearinstopp

Du kan prova att smörja in de delar av ljushållaren där ljus sitter, så rinner och fastnar inte stearinet lika lätt. Det blir också enklare att ta bort det stelnade stearinet efteråt.
Foto: Flickr

shabbat

3. Mot gnissel

Gnälliga gångjärn kan vara riktigt irriterande. Ett tips är att smörja in dem med vaselin, ta gärna hjälp av en liten pensel för att komma åt ordentligt.

chain-694528_640

4. I stället för maskeringstejp.

Har du ingen maskeringstejp hemma när du ska måla om ett fönster eller byrå kan du smeta in de ställen du vill hålla fria från färgstänk med vaselin. Smidigt!

Skärmavbild 2015-12-07 kl. 14.09.51

5. Ta bort rödvinsfläckar

Rödvinsringar efter blöta glas på träbordet kan vara lite svårt att få bort. Lägg vaselin på fläckarna och låt det sitta över natten. Sedan kan du torka bort med en trasa.

Red_wine_spilt_over_table

6. När du färgar håret

Om du färgar ditt hår själv kan du testa att smörja vaselin runt hårfästet, innan du lägger på färgen. På så sätt slipper du den där skuggan av hårfärg som annars lätt blir kvar på huden.

hari11

7. Ta bort sminkfläckar

Sminkfläckar på handdukar eller klädesplagg kan vara tufft att få bort. Men prova att lägga på en liten klick vaselin på området en trasa en kvart innan du kör det som ska tvättas i maskinen. I många fall leder det till att sminket försvinner helt.

smink1

8. Putsa skor

Vaselin är fungerar bra till att putsa läder. Enkelt och smidigt sätt att hålla skinnjackan, skorna eller väskan i bra skick.

sko1

9. Få loss ringen

Om ringen fastnat på fingret kan du använda vaselin, så glider den förhoppningsvis av lite lättare.

Visst finns den många bra användningsområden som man inte hade full koll på? Dela gärna vidare tipsen till någon du känner.