9 skadliga saker du förmodligen gör mot din kropp varje dag

Vi har alla olika rutiner och sätt att göra saker på i våra liv. Ibland gör vi saker utan att ens tänka på vad det kan ha för konsekvenser för vår kropp. Ibland orkar man inte bry sig om konsekvenserna.

Här nedan är 9 saker som många av oss gör, som faktiskt kan skada vår kropp.

1. Du andas fel

Wikimedia Commons

Det kanske låter konstigt, men det finns faktiskt olika sätt att andas på. De flesta andas med bröstet, men faktum är att det är bättre att andas med magen eller diafragman. Den här typen av djupandning kan minska stress, sänka blodtrycket och förbättra vår uthållighet.

När vi andas högt uppe i bröstet med korta andetag använder vi muskler i nacken och axlarna som inte är byggda för sådan regelbunden användning. De ska i stället vara hjälpmuskler när vi måste andas snabbare för att vi springer eller anstränger oss på annat sätt.

– Vi klarar oss och överlever även när vi andas med bröstkorgen men vi skulle kunna må så mycket bättre, säger Lisa Danåsen Wikström, sjukgymnast med speciell inriktning på andningen, till DN

2. Du motinerar för ofta

Flickr / yangui yasiungu

Alla vet att träning och rörelse är viktigt för hälsan, men det finns studier som visar att för mycket träning inte är bra för koppen.

Om du tränar hårt så mycket som sex dagar i veckan finns det faktiskt risk att din kropp blir överansträngd. Träning fyra gånger i veckan är mer lagom om du vill leva hälsosamt utan att slita ut dig. 

Tro dock inte att detta betyder att du kan ligga och lata dig resterande dagar. Vardagsmotionen, som promenader till jobbet, ta trapporna i stället för hissen osv är också träning – och detta ska du självklart försöka göra varje dag.

3. Du har fel skor

Flickr / ptxdview

Alla har ju hört uttrycket ”vill man vara fin så får man lida pin”. Men att gå runt i obekväma skor kan faktiskt påverka dig mer än du tror. 

Det är inte bara dina fötter som mår dåligt – även din nacke, rygg och dina höfter kan skadas om du går i fel skor.

Så välj hellre bekväma skor, i alla fall om du ska gå långt.

4. Du tvättar dig för mycket

Wikimedia Commons

Många av oss duschar och tvättar håret alldeles för ofta. Men det kan faktiskt vara dåligt för huden – och få ditt hår att bli smutsigt snabbare.

Om du tvättar håret för ofta producerar nämligen din hårbotten mer olja vilket gör att håret snabbt ser fett ut. Det blir som en ond cirkel, du tvättar ofta för att håret känns fett ofta.

Lösningen är att helt enkelt låta bli att tvätta håret och stå ut med att det känns lite fett ett tag. 

Även huden mår dåligt av att du tvättar dig för mycket. Du blir torr och vissa duschkrämer kan innehålla ämnen som kan orsaka eksem. 

5. Du använder fel tvål

Flickr / trontnort

Tillhör du en av dem som frenetiskt vill tvätta dig med handsprit så fort du tagit i något som kanske kan innehålla bakterier? Försök att bli av med den ovanan. Så här säger Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg, till Hälsoliv:

– Nummer ett: handsprit har endast effekt mot bakterier. Så det kan ju vara relevant i länder som Indien eller Egypten, där det förekommer bakteriella infektioner som salmonella och shigella, som man får på händerna och sedan stoppar i munnen, ofta via maten. Men i Sverige har vi inga bakteriella diarrésjukdomar.

– För övrigt har handsprit ingen effekt mot virusinfektioner och infektioner som sprids via aerosol, alltså när man hostar eller nyser. Så på förkylningar biter det inte alls, eftersom det är just virus och luftsmitta – och INTE bakterier och handsmitta.

6. Du tvättar kläderna i en smutsig maskin

Wikimedia Commons

Du tror förmodligen att dina kläder blir rena när du tvättar dem i tvättmaskinen? Tåänker du dessutom att du ska vara rädd om miljön och tvätta i låga temperaturer? 

Då är din tvättmaskin förmodligen full med bakterier.

Enligt studier börjar bakterier dö först vid 60 grader. Tvättar man exempelvis underkläder och strumpor i 40 grader, och de inte är av bomull, går inte bakterierna bort, utan sköljs bara runt. Så underkläder, strumpor, handdukar och lakan bör tvättas i minst 60 grader. För att vara säker på att det blir helt rent är torktumlaren den bästa bakteriedödaren.

7. Du sover för mycket eller för lite

Flickr / Neeta Lind

Alla som gått och lagt sig för sent någon gång vet hur trött man blir dagen efter. Och alla som har sovit hela dagen vet att man blir helt förstörd då också.

Vuxna människor ska sova mellan 7-9 timmar varje natt. Att missa några timmar en natt då och då är ingen fara, men dålig sömn i längden är faktiskt farligt.

Men lagom är alltid bäst! Studier visar faktiskt att för mycket sömn är lika farligt som för lite.

8. Du sitter

Flickr / Mr Seb

De flesta vet att det är dåligt att sitta i fel arbetsställning. Det är så klart sant, men all typ av sittande är dåligt för kroppen. Försök att aldrig sitta i samma ställning mer än 30 minuter och gå upp och rör på dig flera gånger om dagen om du jobbar på kontor.

Kroppen mår bra av rörelse!

9. Du hoppar över viktiga matgrupper

Flickr / The Three

När jag var liten hade vi en affisch med matcirkeln på väggen hemma. Den visade alla olika typer av mat som man ska äta. Frukt, grönsaker, kött, fisk och rotsaker.

Nu var det länge sedan jag såg den där cirkeln, men jag tror vi alla vet att man bör äta grönsaker och att det inte är bra att äta för mycket socker till exempel.

Ät hälsosamt så kommer din kropp att tacka dig i framtiden!

Publicerad av Newsner, gilla gärna