9 smarta husmorstips mot sommarplågorna

Sommaren är underbar på många vis. Det är varmt och skönt, blommorna blommar och blått.

Men de lediga dagarna utomhus kan också ställa till ett och annat besvär. Som tur är finns det botemedel till det allra mesta – i hemmet.

Ja, du hörde rätt. Här kommer 9 husmorsknep mot sommarplågorna.

Insektsbett

Insektsbett är en av våra vanligaste sommarplågor. Är det inte getingår så är det mygg eller bromsår. Och för att inte tala om humlor eller bin.

Och finns det risk för allergisk reaktion eller om sticket är i munnen eller i halsområdet bör man kontakta vården. Om inte kan man testa någon av dessa huskurer.

1. Sockerbit

Fukta huden lite och gnugga en sockerbit mot huden. Det ska suga åt sig giftet.

Bikarbonat
Foto: Shutterstock

2. Bikarbonat

Bikarbonat gör susen för det mesta och kan bland annat hjälpa mot stick. Blanda bakpulver och vatten och bred ut över stickstället.

3. Eteriska oljor

Man kan även droppa lite tea tree oil där du blivit stungen.

Skär- och skrubbsår

Om olyckan är framme och man får en litet skrubb- eller skärsår finns det också en del husmorstips man kan ta till. Får man bara såret rent från eventuellt skräp så kan man testa tipsen nedan.

1. Cayennepeppar

Har man inga plåster så fungerar faktiskt cayennepeppar. Och det har ju de allra flesta på kryddhyllan. Hur man gör? Jo, man ströt lite cayennepeppar direkt på såret och väntar i 10-20 sekunder på att blödningen ska stanna av.

Det sägs att cayennepeppar kan lindra infektioner eftersom kryddan har antibakteriella egenskaper och antioxidanten capsaicin vilket gör att det kan lindra själva smärtan.

Cayennepeppar
Foto: Shutterstock

2. Groblad

Sedan jag var liten har jag fått höra att just groblad ska vara bra mot sår och undrar än idag om det stämmer eller inte. När jag var liten tyckte jag att det var en magnifik idé men har inte testat sedan dess.

Men det är faktiskt så att man har använt just groblad sen gammalt på allt från sår till solsveda, skållning och andra brännsår. Till och med på eksem faktiskt.

Hur man gör? Jo, gnugga bladen så att de blir mjuka och lite fuktiga. Lägg dem med den släta sidan nedåt och knyt fast. Man kan också tugga på ett blad och lägga på som grötomslag. Eller varför inte försöka pressa ut några droppar.

3. Äggvita

Även äggvita kan fungera på sår. Lägg äggvita på såret och låt det torka. Det ska ge en skyddande effekt på såret och vara något sammandragande.

Ägg
Foto: Shutterstock

Brännskador

Att fylla på med D-vitamin och njuta av solen är det många som älskar att göra under sommarhalvåret. Men stannar man i solens starka strålar för länge vet alla att det är en smärta som inte är att leka med. Dessutom kan det få långvariga konsekvenser.

Så att tänka på först är att se till att inte vara ute i solen för länge. Dessutom ska man ha ett solskydd som täcker gott.

Men om man nu glömmer det och det blir lite mycket sol ändå, Ja det kan ju faktiskt hända oss alla, så finns det några smarta husmortsips att ta till även då.

1. Aloe vera

Har man en Aloe vera planta hemma kan man skära loss ett blad och gnugga det mot det solbrända området. Aloe Vera gör susen då det både kyler, lindrar och läker skadad hud.

2. Rensa kylskåpet

Men har man inte Aloe Vera hemma så finns det lättare knept. In i kylen och kolla om du har gurka, kall yoghurt eller avocado hemma. Eller varför inte lite surkål? Ta något av det du har hemma och lägg på huden.

Surkålen är dessutom tik på c-vitamin vilket ska göra läkningen snabbare.

Gurka
Foto: Shutterstock

4. Blöta tyger

Man kan även blöta linne eller bomullstyg i kallt vatten, vrida ur och lägga på huden. 

5. Olja

Om du har skållat dig på något varmt sägs något så simpelt som olivolja kunna lindra.

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);