9 vanor som får dig att se äldre ut än vad du egentligen är

Ungdomen är något vi aldrig får igen, därför strävar många efter att hålla sig unga så länge de kan, för när man väl har åldrats finns det ingen återvändo. Däremot finns det en hel del saker du kan göra i din vardag för att undvika åldrande. Saker du gör idag kan nämligen få dig att se äldre ut än vad du är, utan att du vet om att det är särskilda vanor som är boven.

Amerikanska livsstilsmagsinet The List har listat nio vanliga beteenden som åldrar ditt utseende. Så om du vill se ung ut bör du sluta med dessa vanor omedelbart.  

1. Att skippa solskydd

Solkräm är inte bara till för att skydda dig från att bränna dig. Solens strålar är starka och kommer med en hel del strålning som vi är helt oskyddade mot. Solen påskyndar åldrandet av huden och framkallar rynkor fortare än du tror. Ju mer du är i solen utan skydd, desto mer skrumpnar din hud ihop. 
– Jag vet att det verkar uppenbart, men en hemsk vana som åldrar dig något kolosalt är att inte använda solskyddsfaktor, säger dermatologen Dr. Alan J. Parks, grundare av DermWarehouse. 

Shutterstock/Aila Images

2. Att inte använda solglasögon

Solglasögon är ett väldigt enkelt och sparsamt knep för att slippa rynkor. När du står i solen utan solglasögon är det lite av en reflex att sätta upp handen ovanför ögonen för att kunna se framåt. Trots att du gör detta så kisar du då solen är stark. Enligt plastikkirurgen Dr. Christian Subbio är regelbundet kisande något som snabbt ger rynkor. Dessa fina linjer är det vi kallar ”kråkfötter” som sätter sig i ögonvrån för att stanna.  

3. Att röka

År 2013 utfördes en studie på tvillingar, där den ena var rökare och den andra inte. Studien publicerades senare i Plastic and Reproductive Surgery Journal och avslöjade att den tvilling som var rökare hade fler rynkor och större påsar runt ögonen. Studien visade också att bara fem års rökning påverkade utseendet enormt.

Shutterstock/PHILIPIMAGE

4. Att inte tvätta ansiktet

Att gå och lägga sig utan att tvätta ansiktet gör större skada än du tror. Smink är ingen naturlig produkt och absorberas därför som smuts av huden. Olja och annan fet make-up täpper till porerna och orsakar acne, vilket kan leda till ärr eller andra hudavvikelser i ansiktet. 

5. Att ofta titta ner i telefonen

Många stirrar sig blinda på rynkor i ansiktet, men har du tagit en titt på din nacke? kanske kan den avslöja din ålder. Att blöja huvudet neråt för att titta i mobiltelefonen är en ansträngning för nacken som orsakar trötthet och på sikt rynkor i din nacke. Så har du börjat känna dig öm i nacken så kan det vara det ett varningstecken.

Lösningen är enligt läkare att hålla telefonen eller I-paden högre upp när du tittar på den. Ju närmare naturlig ögonhöjd desto bättre. Ett annat alternativ är att dra ner på tittandet i telefonen. När du ska göra något som inte kräver att du använder telefonen, se till att lägga bort den utom räckhåll en stund. Du kommer att bli förvånad över hur lång tid du faktiskt klarar dig utan den. 

Shutterstock/Alliance

6. Att sova på ansiktet

Det är bevisat att du får rynkor av att sova med ansiktet tryckt mot kudden. På barn och ungdomar kan dessa små rynkor synas direkt de vaknar med sedan försvinna, men har du kommit upp i ålder kommer dessa rynkor att bli permanenta, det berättar plastikkirurgen Dr. Anthony Youn. Dock finns det en lösning på problemet: sov på sidan eller på rygg, bara du undviker att sova med ansiktet pressat mot kudden.

Shutterstock/kosmos111

7. Att äta dålig kost

De flesta vet att skräpmat och alkohol påverkar vikten, men inte lika många vet att dessa saker föråldrar utsidan. Socker som finns i sötsaker, alkohol och skräpmat bryter ner hudens collagen inifrån och ut och gör att den tappar sin elastisitet.

8. Sola solarium 

Om du någon gång funderat på att sola solarium har du säkert också hört om varningar av dess effekter. Dessa bör du ta på allvar, då strålarna från solariet är så pass starka att de bryter ner din hud snabbt. Det finns en anledning till varför även seriösa solarium har varningsskyltar uppsatta. 

9. Sugrör

Den här punkten kan vara den mest okända, för hur kan sugrör få oss att se äldre ut? Svaret är ganska okomplicerat. Den rörelse du gör när du suger från ett sugrör är samma rörelse som vid rökning. Om du tittar närmare på en person som rökt länge kommer du att se att denne har rynkor runt läpparna. Samma rynkor uppstår om du ofta dricker ur sugrör.

Shutterstock/Aba

Dessa nio beteenden är vanliga men ser till att ditt utseende åldras fort. Kanske gör du inte alla dessa saker, men att sluta med de som finns med på listan kan göra stor skillnad för hur du ser ut längre fram. Ingen vill åldras fortare än den behöver, dela gärna för att tipsa andra.