Ät 1 tesked honung och kanel om dagen – din mage kommer att tacka dig i framtiden

Kombinationen av honung och kanel är en av de bästa och naturligaste hälsokurerna som finns, enligt många.

Just denna mix har använts i århundraden för att bota åkommor av varierande slag och om det fungerade för våra förfäder, varför skulle det inte fungera för oss? 

Honung har länge använts som naturmedicin, och enligt svensk forskning innehåller färsk honung starkt antibakteriella mjölksyrabakterier. Var noga med att alltid använda rå, organisk honung. Detta då pastöriserad honung saknar många viktiga enzymer.

Kanel är å sin sida känd för sina antiinflammatoriska egenskaper. Forskare har också funnit att kanel är rik på polyfenol, en kraftig antioxidant, skriver Svenska Dagbladet

Här är 7 fördelar med att äta 1 msk honung och 1 tsk kanelom dagen. 

För magsmältningen

En matsked honung med 1 tsk kanel före måltiden kan hjälpa magen att smälta maten bättre och samtidigt förhindra att man äter för mycket, skriver sajten Healthy Food House.

Kanelen kan skynda på matsmältningen och stabilisera blodsockret, vilket gör att man inte blir lika sugen på mat.

Piggar upp

Socker kan som bekant pigga upp kroppen. Honung i sin tur ger nyttigare energi än vitt socker. Bin tillsätter ett enzym till nektarn, som omvandlar sackaros till glukos och fruktos (druvsocker och fruktsocker) – som är lättare för kroppen att omvandla, skriver Vardagspuls.

Sänker kolesterolhalten

I kombination med en bra kost kan kanel bland annat motverka blodsockersvängningar och högt kolesterol. Seriösa studier på att kanel är ett av flera livsmedel som kan motverka högt kolesterol, skriver bloggen Träningslära

Stärker immunförsvaret

Att kurera sig med honung och kanel kan hjälpa till att hålla förkylningen på behörigt avstånd.

Honung är en bra källa till C-vitamin och innehåller både järn, koppar, mangan, kalcium, kalium, natrium, fosfor och magnesium. 

Tobias Olofsson, forskare vid Lunds universitet, säger till Vardagspuls att honung snart ersätta antibiotika.

För diabetiker 

GI, glykemiskt index, mäter olika livsmedels effekt på blodsockervärdet. Honung har lägre GI än vad socker har och är därför ett bättre alternativ, särskilt för diabetiker.

Dessutom sägs det att sockerarten palatinos som finns i honung har ett extremt lågt GI-värde och förbättrar energiförbrukningen.

En halv tesked kanel om dagen sänker halten av socker i blodet hos diabetiker, enligt studier på amerikanska jordbruksdepartementets forskningsinstitut Agricultural research service. 

Mot tandvärk

Ont i tanden? Vissa har fått lindring genom att göra en kräm med en tesked kanelpulver och fem teskedar honung, för att sedan lägga det på den onda tanden. Detta kan du göra tre gånger om dagen tills tanden slutar värka.

Tar bort dålig andedräkt

Det finns en del kryddor på kryddhyllan som kan motverka dålig andedräkt. Gurgla kanel, pressad citron och honung tillsammans med varmt vatten på morgonen för att undvika dålig andedräkt under dagen. Kombinationen av citron, honung och kanel kan hjäkpa till att döda bakterier, något som ofta är orsaken till dålig lukt i munnen.

Hur mycket kanel kan jag äta?

Enligt Livsmedelsverket kan en vuxen person äta cirka en och en halv tesked kanelpulver per dag utan risk. Det är en gräns med mycket hög säkerhetsmarginalö 

© Pixabay

Dela den här artikeln med alla dina vänner så att de också får chansen till ett hälsosammare liv!