Ät 3 dadlar om dagen och du kommer bli förvånad över hur kroppen reagerar

Personligen tycker jag att dadlar är en underskattad frukt, den uppfattas ju dessutom ofta endast som godis.

Men det finns faktiskt några riktigt smarta skäl till att äta dessa små godsaker regelbundet.

Ett halvt glas granatäppeljuice och 3 dadlar om dagen ger ett bra skydd mot hjärt- och kärlsjukdomar, enligt forskare vid Technion-Israel Institute of Technology.

Dadlar innehåller också många näringsämnen, inklusive sju olika vitaminer och 10 mineraler – till exempel C-vitamin, A-vitamin, flera B-vitaminer, kalcium och järn.

Och här kommer ytterligare några anledningar till varför du borde äta mer dadlar!

1. Mer energi

Därför är dadlar nyttiga
Pexels

Dadlar är mycket lätta att smälta för magen och kan därför användas för att leverera energi snabbt, skriver Dietguiden.

Tillsammans med nötter och mandlar är dadlar ett väldigt bra alternativ som mellanmål. Fruktsockret ger dig en energikick som varar länge och får dig att känna dig mättare. Samtidigt stimuleras hjärnaktivitet, genom alla vitaminer du får i dig.

2. Mot åderförkalkning

Flickr/Patrlynch

Forskare i Israel har kommit fram till att dadlar tillsammans med granatäpplejuice kan ge ett bra skydd mot åderförkalkning, som i sin tur kan orsaka hjärtinfarkt eller stroke.

Allra helst ska dadlarnas kärnor malas ner och ätas, men frukten ger ett bra skydd om vi äter den som den är också, skriver forskarna.

3. Stärker levern

Dadlar är en bra och naturlig källa som innehåller mycket magnesium, vilket är bra för cellernas och leverns funktion.

Kärnextrakt från dadlar kan också hjälpa till att reglera och minska mängden leverfibros och det kan därför vara till hjälp vid till exempel skrumplever, skriver Healthy and Natural World.

4. Ger dig falkögon

Ät 3 dadlar om dagen och du kommer att bli förvånad.

Det finns mycket A-vitamin i dadlar. Det skyddar ögonen och behövs för att synen ska fungera. Vitaminen har även betydelse för funktionen hos hud och slemhinnor, enligt dietisten Karin Friis.

Lider du av nattblindhet har du svårt att se i mörker och den vanligaste orsaken till detta är a-vitaminbrist. Så testa att äta 3 dadlar om dagen – dina ögon kommer att tacka dig!

5. Bättre matsmältning

Nikotinsyran i dadlarna sägs vara ett perfekt medel mot tarmbesvär. Ett regelbundet intag av frukten ökar tillväxten av de nyttiga bakterierna som behövs för en välfungerande tarm, skriver Dietguiden.

Dadlar har även högt fibrerinnehåll och en milt laxerande effekt, som eventuellt kan hjälpa den som lider av förstoppning.

6. Hjälper mot smärta

MaxPixel

Det låter lite osannolikt – men magnesiumet som finns i dadlar kan lindra smärta och reducera svullnad.

I hjärnan finns ett lugnande ämne som heter GABA, som stimuleras just av magnesium. Eftersom magnesium är muskelavslappnande kan det även fungera på spänningshuvudvärk.

7. Skönare sömn

Testa att äta dadlar en timme innan du går och lägger dig. De är rika på aminosyran l-tryptofan, som producerar humörhöjande serotonin och underlättar insomning.

Wikipedia

Här hittar du fler skäl till att äta dadlar varje dag!

Jag hade i alla fall ingen aning om att dadlar kunde vara bra till så mycket, så jag hoppas att ni också lärt er något nytt. 

Dela gärna vidare artikeln med alla du känner, så att fler kan få upptäcka fördelerna med att äta 3 dadlar om dagen. 

#mc_embed_signup{background:#fff; clear:left; font:14px Helvetica,Arial,sans-serif; } /* Add your own Mailchimp form style overrides in your site stylesheet or in this style block. We recommend moving this block and the preceding CSS link to the HEAD of your HTML file. */

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required
(function($) {window.fnames = new Array(); window.ftypes = new Array();fnames[0]='EMAIL';ftypes[0]='email'; }(jQuery));var $mcj = jQuery.noConflict(true);