Att sitta på huk ger dig bättre hälsa och större rörlighet.

Vi gjorde det alla som barn: satte oss på huk helt obekymrat när vi grejade med saker på golvet eller marken. Men genom åren är vi många som har lämnat sittställningen bakom oss för att istället ta plats på bekväma stolar. Det är i själva verket ganska dumt. Att sitta på huk, eller squats/den asiatiska sittställningen som det också kallas, har nämligen flera goda effekter på vår kropp – och nu förespråkar hälsocoachen Jonas Parandian att vi ska ta tillbaka metoden redan i dag.

I tidningen Café berättar hälsocoachen Jonas Parandian om vilken positiv inverkan huksittandet har på din kropp om du gör det en stund varje dag.

1. Bättre rörlighet

Sittställningen strechar ut vadmuskeln och ledkapseln i fotleden, de djupa knäflexorerna, knäleden och höften. Så om du vill bli rörligare i hela kroppen är det här en klockren metod att ge sig på dagligen.

2. Underlättar matsmältningen

Eftersom dina inre organ mår bra av rörelse så stimuleras dessa, samt mag- och tarmkanalen, när du sätter dig på huk djupt ner på golvet. Detta leder i sin tur till att din matsmältning underlättas.

3. Lättare att gå på toa

Enligt Jonas Parandian är många hälsoexperter i dag eniga om att den moderna toaletten har bidragit till att fler har tarm- och bäckenproblematik. Förr i världen satte vi oss alltid på huk när vi uträttade våra behov – och kanske borde vi gå tillbaka till det, eftersom det får våra kroppar att må bättre. Det påskyndar dessutom hela toalettprocessen.

Testa utmaningen:
Att sitta på huk är obekvämt och jobbigt om du inte är van. Men med Ido Portals berömda ”30/30 squat challenge” kan du bli rörligare och slippa smärtor i knän och höfter. Utmaningen går ut på att du, en halvtimme om dagen i 30 dagar, ska sitta så djupt som möjligt på huk.

”Du får dela upp dina 30 minuter precis som du vill, men jag förespråkar att du försöker pusha dig själv hela tiden så att du kan sitta lite längre för var dag”, skriver Jonas Parandian i Café.

Allt du ska komma ihåg är två tumregler: för det första ska du ha fötterna axelbrett, och för det andra ska du se till att du sitter med hela fotsulan i golvet och att hälen inte får lyfta golvet. Om inte det går så lägger du bara något under hälen tills dess att du kan ta bort det och vara nere på golvet med hela foten.

Testa redan i dag – resultaten kommer märkas snabbt!

Det behöver inte vara så krångligt att må lite bättre – och jag tror att vi alla kan ha nytta av att försöka testa den här metoden en stund varje dag. Dela gärna med dig av knepet till dina vänner om du vet någon som kan behöva hjälp för att bli lite rörligare och må bättre.